Budi dio naše mreže
Izbornik

Karlovački baptisti i katolici ujedinjeni u molitvi

Karlovac (IKA)

U sklopu Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana u utorak 19. siječnja slavljena je euharistija te je ostvaren ekumenski susret u Hrvatskomu nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu.

Misu je predslavio kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Zvonimir Sekelj, a suslavili su grkokatolički župnik Uzvišenja svetog Križa u Karlovcu protojerej stavrofor Željko Pajić, supsidijar vlč. Zlatko Golubić i rektor Nacionalnog svetišta mons. Antun Sente, ml.

Na ekumenskom slavlju sudjelovao je i pastor Baptističke crkve u Karlovcu Ladislav Ružička.

Tom je prigodom mons. Sekelj kazao kako kršćanstvo nije religija održavanja propisa i zakona, nego susreta i suživota sa živim Bogom.

„To ne znači da se možemo ponašati prema svojim vlastitim mjerilima, nego da prihvaćamo istine vjere i trudimo se nasljedovati Isusa u svemu što činimo onako kako to možemo u vlastitim životnim prilikama. Kršćanstvo ne sputava nego oslobađa za ljubav i služenje bližnjima. U svemu što činimo trebamo gledati ne samo svoju korist, nego prije svega ono što je važno za vječno spasenje i nas i ljudi s kojima živimo“, kazao je mons. Sekelj na početku ekumenskoga liturgijskog slavlja.

Pozivajući karlovačkog baptističkog pastora Ružičku, mons. Sente prisjetio se nedavnog susreta u karlovačkoj bolnici prilikom posjeta oboljelih od covida-19. Susrećući se s bolesnicima, mons. Sente je među pacijentima primijetio pastora Ladislava Ružičku te ga je ohrabrio pripovijedajući o vlastitom iskustvu s covidom 19, te mu je obećao molitvu.

„Siguran sam da je Pastorova molitva toga dana doprinijela većem odazivu pacijenata na molitvu, kao što sam siguran da je moja molitva skratila dane bolovanja u Karlovačkoj bolnici karlovačkog pastora Ružičke te sada može s nama slaviti Gospodina“, kazao je tom prigodom mons. Sente i pozvao pastora Ružičku da okupljenim vjernicima uputi prigodnu riječ.

„Doista Bogu sam zahvalan za taj naš susret u bolnici kao i za srdačan poziv da sudjelujem u ovoj svečanosti i u ovom zajedništvu“, uzvratio je baptistički pastor Ladislav te sve nazočne pozdravio u imenu našeg Gospodina Isusa Krista, želeći im mir Božji koji nadilazi svaki ljudski razum, zaželjevši jednako tako da svi ostanu zdravi, a to znači da ne budu zaraženi virusom grijeha koji razdvaja čovjeka od čovjeka i odvaja čovjeka od Boga za cijelu vječnost. „Stoga vas pozdravljam i od srca želim da milost Gospoda našeg Isusa Krista, ljubav Boga Oca i zajedništvo Duha Svetoga ostane sa svima vama. Bog vas blagoslovio!“, zaključio je karlovački pastor Ružička.

Ljepoti liturgije doprinijelo je nekoliko članova župnog zbora „Sveti Josip“ uz orguljsku pratnju maestra Krešimira Klarića.