Budi dio naše mreže
Izbornik

Karmelićanke u Slavonskom Brodu proslavile blagdan Gospe Karmelske

Slavonski Brod (IKA)

Blagdan Gospe Karmelske svečano je u petak 16. srpnja proslavljen u župi Duha Svetoga u Malom Parizu u Slavonskom Brodu u kojem više od pola stoljeća djeluju karmelićanke Božanskog Srca Isusova.

Večernje misno slavlje uz domaćeg župnog vikara Zlatka Hnatešina predvodio je vlč. dr. Drago Marković s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu.

Promišljajući u homiliji o brdu Karmel, vlč. Marković je istaknuo kako je biblijski gledano ono oduvijek prostor Božje blizine, mjesto Njegove objave, intimno i povlašteno mjesto susreta Boga i čovjeka. Nadalje je podsjetio na značenje brda Karmel koje se proteže u dužinu od 25 km uz Sredozemno more iznad lučkog grada Haife, a čiji su vrhunci izazovi tisućama godina. „Karmel je bio pravi izazov, ali i oaza za mnoge pustinjake i redovnike. Karmel je istinska, nasušna potreba u nama kad god žeđamo za blagoslovom, gladujemo za pravednošću“, rekao je propovjednik dodavši kako riječi sv. Ivana Pavla II. najbolje odgovaraju, kada on kaže, ‘Karmel je mjesto gdje život postaje molitva, a molitva postaje život’.

Ustvrdio je da od blagdana Gospe Karmelske učimo kako imati svoj Karmel, kako ga živjeti u svakodnevnici. „Karmel je znak nade u bolje sutra. Marija je znak te nade koja se pojavljuje na obzorju i zato je ovo prije svega bitno marijanski blagdan. U BDM kraljici Karmela, želimo uvijek gledati nježnu majku i jasnu učiteljicu koja će za nas posredovati kod svoga Sina, Onu koja će nas usmjeravati u našem hodu vjere“, rekao je uz ostalo vlč. Marković. Karmelićankama na čelu s provincijalnom poglavaricom s. Andrejom Petravić čestitao je blagdan njihove nebeske zaštitnice, poželio im da im Gospa Karmelska isprosi čežnju za svetošću i vjernošću, te „da nas i nadalje naslonjene na ljepotu karizme Karmela prate svojim molitvama i žrtvama“.

Tijekom mise vlč. Marković je zaogrnuo škapularom 90-ak novih članova Škapularske bratovštine, među kojima su bile i cijele obitelji, a sve ih je tijekom godine pripremala s. Stanislava Vidačković.

Pjevanje je animirao zbor župe Duha Svetoga predvođen prof. Alenkom Martrinović.