Budi dio naše mreže
Izbornik

Katehetski dan Riječke nadbiskupije: Pomognite učenicima da Boga upoznaju i uzljube

Rijeka (IKA)

U riječkoj katedrali misom koju je predslavio nadbiskup Ivan Devčić, 30. kolovoza obilježen je Katehetski dan Riječke nadbiskupije.

„Okupili smo se danas u katedrali da na početku nove školske godine zamolimo Boga za pomoć i zagovor te potaknemo međusobnu solidarnost i zajedništvo u godini punoj izazova koja je pred nama“, rekao je riječki nadbiskup Ivan Devčić 30. kolovoza na početku mise u riječkoj katedrali pod kojom je vjeroučiteljicama i vjeroučiteljima dodijelio kanonski mandat za predavanje vjeronauka. Uobičajeni je to bio uvod u misu i susret koji je ipak bio znatno drugačiji no inače. Zbog mjera zaštite od zaraze, ovog se puta uoči početka školske godine nisu okupili svi vjeroučitelji nego samo oni koji su morali primiti mandat, izostao je uobičajeni edukativni susret u Nadbiskupskom domu, a sudionici su na misi nosili zaštitne maske.

Mandat je primilo 35 vjeroučiteljica i vjeroučitelja, od toga 23 laika, 4 svećenika, 2 svećenička kandidata, 3 redovnice i 3 osobe za vjerski odgoj u vrtićima. Njih 10 primilo je stalni mandat, na neodređeno vrijeme, a ostali na godinu dana.

Nadbiskup je u propovijedi okupljene pozvao da u svoj rad s djecom u školi uključe i osobni odnos s Bogom. Potaknuo je vjeroučiteljice i vjeroučitelje da se potrude svoje vjeroučenike dovesti do Boga tako da ga oni ne samo upoznaju nego i uzljube. „Uzalud nam je trud ako ne radimo s Gospodinom, odnosno ako se oslanjamo samo na svoja ljudsko umijeće. To ne znači da znanje nije važno i da su pedagoške i didaktičke metode suvišne. Sve je to itekako važno, ali pravo znanje možemo postići samo ako s Gospodinom radimo.“

Pozvao ih je i da se i sami preobraze i približe Bogu kako bi mogli mladima to svjedočiti. „Druge možemo voditi Kristu samo ako smo i sami pošli za njim. Pokazujmo svojim životom ono prema čemu želimo voditi svoju djecu i učenike.“