Budi dio naše mreže
Izbornik

KBF u Đakovu sudjelovao na Festivalu znanosti u Osijeku

Osijek (IKA)

U sklopu manifestacije „Festival znanosti“ 25. travnja u prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku održano je predavanje o temi „Teologija u (ne)mogućnosti pomoći prirodi i društvu“. Predavanje je održao asistent na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu vlč. dr. sc. Ivan Benaković.

Svrha ovoga festivala koji organizira Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku jest popularizacija znanosti u njezinim pojavnim oblicima.

Na početku je sve okupljene u ime Katoličkog bogoslovnog fakulteta pozdravio v. d. prodekana za financije i organizaciju poslovanja na KBF u Đakovu izv. prof. dr. Davor Vuković. U svome predavanju dr. sc. Benaković je govorio o ulozi teologije u društvu te o mogućnostima teologije da pomogne prirodi i društvu.

Među ostalim vlč. Benaković je rekao da se teologiju ponajprije shvaća kao „onu koja promišlja o Bogu i stvorenome svijetu te daje Božje viđenje stvorene stvarnosti. U tome smislu teologiji ništa ljudsko nije strano jer ona promatra čovjeka u svoj njegovoj pojavnosti, ali u svjetlu Boga i njegova plana za čovječanstvo.

Iz tog razloga je teologija ona koja tihim glasom poziva čovjeka na odgovorno zauzimanje za stvoreni svijet koje se ogleda u brizi za prirodu i ambijent u kojemu čovjek živi kako je i naglašeno već na prvim stranicama Svetog pisma u izvještajima o stvaranju svijeta i čovjeka (usp. Post 1-2), napomenuo je vlč. Benaković.

U teologiji su etika i moral čimbenici očuvanja ljudskog života na zemlji. „U društvu 21. st. koje polako gubi stabilne norme teologija je ona koja tihim glasom opominje da se vratimo etičnom življenju zbog dobra ljudske osobe. Teologija je također i ona koja usmjerava pogled prema očuvanju života na zemlji te progovara i o važnosti novog života. U tom smislu je problematiziran i krucijalni problem hrvatskog društva, a to je demografski slom te broj novoređnih i umrlih. Podaci nisu nimalo zadovoljavajući te je kako bi Pavao rekao: vrijeme da se oda sna prenemo.

Na koncu spomenuto je i kako je primarni cilj teologije taj da usmjerava prema budućem životu te progovara o životu u Bogu koji nikada ne prestaje. Teologija je u tome posebna jer druge znanosti ne ispituju život onkraj ovog života“, naglasio je vlč. Benaković.

Nakon predavanja uslijedila je rasprava na kojoj su sudionici mogli postaviti pitanja te iznijeti refleksije u kojima se moglo vidjeti kako je teologija i dalje važan čimbenik društva te kako joj uvijek treba otvarati prostore za djelovanje.