Budi dio naše mreže
Izbornik

Katuni: Nadbiskup Barišić blagoslovio nova zvona na zvoniku

Split (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je misno slavlje u nedjelju 9. prosinca u župnoj crkvi Bl. Djevice Marije Posrednice svih milosti u Katunima te je blagoslovio dva nova zvona na novom zvoniku.

Na početku misnoga slavlja, za vrijeme kojega je pjevao župni mješoviti zbor, riječ pozdrava uputio je župnik don Mijo Grozdanić. „Zvona označuju da je Bog u našoj sredini, a u došašću čovjek sve više traži Gospodina. Ona imaju veliku ulogu, podsjećaju nas i pozivaju da se s radosnima radujemo, a sa žalosnima da tugujemo“, kazao je župnik Grozdanić.

U propovijedi nadbiskup je govorio o došašću, vremenu priprave za susret s Gospodinom i o Gospodinovu glasu „koji nas neumorno poziva da se vratimo na pravi put i usmjerava nas cilju“. U tom svjetlu govorio je o Ivanu Krstitelju, glasu koji viče u pustinji, poziva na obraćenje i pripravlja put Gospodinu. „U pustinji nema uvjeta za život, ali Ivan Krstitelj u njoj stvara novi život. Naviješta Božju Riječ i sredstvo je u Božjoj ruci. Ivan daje glas toj Riječi da se ona može proširiti i odjeknuti“, kazao je nadbiskup.

Naglasio je da uz brojne navigacijske sustave, kojima se danas služimo, često idemo stranputicama, „penjemo se po brdima i hodamo po dolinama, a pri tome druge obaramo umjesto da s njima i k njima hodimo”. “Zato je potrebno Riječ Božju, koja dolazi k nama, vidjeti kao svjetlost i nadahnuće na našem putu. Ona bi nam trebala biti glas kroz advent u navigacijskom  hodu. Ali prije toga trebamo vidjeti gdje smo i kamo želimo ići“, istaknuo je mons. Barišić. Podsjetio je da taj hod s Drugim k drugima i građenje suživota treba biti popraćeno navještajem Riječi i djelima ljubavi jer da ne bismo bili „ušminkani kršćani“ – kako papa Franjo naziva kršćane riječi bez djela.

Nakon homilije nadbiskup je blagoslovio dva nova zvona te će biti učinjena njihova elektrifikacija.

Veće zvono posvećeno je Uznesenju Blažene Djevice Marije, a manje zvono Posrednici svih milosti. Uz dva nova zvona, koja su stigla iz Italije, bit će postavljena i dva stara zvona sa staroga zvonika, koja imaju zanimljivu povijest. Naime, ta dva stara zvona, odnosno svih pet zvona zvonika crkve Sv. Petra na Lučcu u Splitu “preživjela” su bombardiranje britanskih zrakoplova 1944. godine.

Zahvaljujući bivšem župniku don Većeslavu Šupuku dva zvona od tih krase zvonik crkve u Katunima. Zalaganjem tadašnjega župnika 2010. godine započeta je obnova i nadogradnja župne crkve. Nadbiskup Barišić je 2012. godine posvetio oltar i blagoslovio novouređenu crkvu. Izgrađen je 30 metara visoki kampanel. U samoj crkvi postavljena su 24 vitraja križnog puta i nekolicina s motivima iz života Djevice Marije. Ono što crkvi daje posebno značenje je više od stotinu četvornih metara veliki mozaik s biblijskim motivima Marijina posredništva, autora Josipa Botterija Dinija, koji krasi zid iza glavnog oltara. Nedaleko od crkve na brdu Gradini uređene su postaje križnog puta koje vode do velikog križa.

Župnu crkvu i župnu zajednicu u Katunima, koja ima oko 900 stanovnika nastavio je duhovno i materijalno izgrađivati i župnik don Mijo Grozdanić, koji je u Katunima pet godina. „Ovo je lijepo mjesto, koje je nažalost, također, podložno trendu iseljavanja iz manjih sredina u veće gradove. Vjerujem da ćemo vrlo brzo ponovno otkriti kako je lijepo živjeti izvan grada u manjim sredinama. Unatoč tome, ponosan sam što svaki dan imamo misu u kojoj sudjeluje petnaestak i više vjernika. Nedjeljom dođe većina župljana. Krštenja je desetak godišnje, vjenčanja oko 6-7, a sprovoda je oko 35 godišnje. Međutim, tu se dođu pokapati i oni koji žive izvan Hrvatske, a rodom su iz Katuna. Ove godine imamo 3 prvopričesnika, krizmanika nemamo, ali se nadam da će ih sljedeće godine biti sedmero“, rekao je Grozdanić.