Budi dio naše mreže
Izbornik

KBF u Sarajevu objavio novu knjigu o nadbiskupu Stadleru

Sarajevo (IKA)

Iz tiska je izišla knjiga „Il servo di Dio Josip Stadler, primo arcivescovo di Vrhbosna“ autora izv. prof. dr. sc. Milenka Krešića, profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu.

Riječ je o opširnoj znanstvenoj biografiji prvog vrhbosanskog nadbiskupa sluge Božjeg Josipa Stadlera u kojoj je obrađen nadbiskupov život od rođenja do smrti s naglaskom na najznačajnije momente njegova života i javnog djelovanja.

Knjiga je rađena na osnovi arhivskih dokumenata koji su autoru bili na raspolaganju (oko 1200 dokumenata) te je dopunjena s ponekom informacijom i činjenicom, koje ne donose pregledani arhivski spisi te životopisima i dosadašnjim objavljenim istraživanjima.

Knjiga je napisana na talijanskom jer je njezina prvotna namjera poslužiti stručnjacima u Dikasteriju za kauze svetaca u Rimu za bolje razumijevanje osobe i djela sluge Božjeg Josipa Stadlera u procesu njegove beatifikacije. Namijenjena je također i svima drugima, kako onima izvan hrvatskog govornog područja tako i onima na hrvatskom govornom području, koji se koriste talijanskim jezikom da upoznaju lik toga Božjeg ugodnika.

Recenzenti knjige su umirovljeni mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić i postulator kauze sluge Božjeg Josipa Stadlera prof. dr. Pavo Jurišić s KBF-a u Sarajevu.

Knjiga je izišla u izdanju KBF-a u nizu Radovi.