Budi dio naše mreže
Izbornik

Kćeri Božje ljubavi proslavile 70. obljetnicu dolaska u Travnik

Travnik (IKA)

Svečanim misnim slavljem koje je u nedjelju 1. rujna u crkvi Sv. Ivana Krstitelja predvodio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić proslavljena je 70. obljetnica dolaska sestara kćeri Božje ljubavi u Travnik.

Kardinal je misu predvodio uz koncelebraciju domaćina župnika Marka Mikića, dekana Travničkoga dekanata, zatim rektora sjemeništa u Travniku preč. Željka Marića, preč. Marka Majstorovića i fra Slavka Petrušića, prenosi nedjelja.ba. Župnik Mikić izrazio je dobrodošlicu svima okupljenima a na poseban način slavljenicama.

U homiliji kardinal Puljić ispričao je kako su kćeri Božje ljubavi na poziv prvoga vrhbosanskog nadbiskupa sluge Božjega Josipa Stadlera prvo iz Beča došle u Sarajevo, a potom se širile na druga područja BiH. Nije im bilo lako djelovati na tim prostorima nakon II. svjetskog rata, čak im je bilo zabranjeno nositi i redovničku uniformu. One su usprkos tomu u Travnik došle na službu u starački dom, samo pod uvjetom da nose svoje redovničko odijelo, rekao je kardinal. Dodao je kako im ni u posljednjem ratu nije bilo lako.

„Odajem priznanje, za vrijeme rata da su sestre bile hrabre i ostale su na ovim prostorima iako je bilo vrlo mučno i teško i obilazio sam vaše kuće. Znam kako se sve prolazilo, ali hrabre ste i danas kad na tu Bosnu i Hercegovinu gledaju kao bauk, da tu nema života. Hrabri vas vaše poslanje – svjedočiti i naviještati i služiti i ljubiti.

Ne samo na vas Kćeri Božje ljubavi, ponosan sam što u našoj nadbiskupiji ima toliko raznolikih karizmi. To je jedan divan mozaik u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Razne redovnice djeluju i služe. Želim tu Božju milost sačuvati u ovoj mjesnoj crkvi jer je to Božji blagoslov“, kazao je kardinal Puljić.

Zaključujući propovijed, čestitao je 70 ljeta zajednici sestara u Travniku i zahvalio svim dobrim ljudima koji su prepoznali vrijednost njihova služenja.

Na kraju mise predstavnica sestara Kćeri Božje ljubavi u Travniku s. Anđela Brkić zahvalila je svim prijateljima, vjernicima, sestrama i svećenicima koji su došli zajedno s njima proslaviti jubilej. Ukratko je predstavila njihov vremeplov života i djelovanja u Travniku. Zahvalila je i sestrama koje su svoje živote utkale u travničku dolinu.

„Zahvaljujem Gospodinu da smo mogle i smjele biti dio Njegova spasiteljskog plana koji je preko sestara i njihova služenja provodio ovdje u Travniku“, kazala je.

Svima se obratila i poglavarica Provincije Božje providnosti Družbe kćeri Božje ljubavi s. Gordana Igrec. Zahvalila je sestrama na prisutnosti koju potvrđuju i njihovu cijenjenju kuće i rada sestara kćeri Božje ljubavi. Dodala je kako se ove godine, osim 70 godina sestara u Travniku, obilježava i 100 godina od formiranja Provincije Božje providnosti koja se proteže na području šest zemalja i ima 250 redovnica.

„Zahvaljujem svakoj sestri koja se svojom molitvom, radom i talentima ugradila u život ove župe i ovoga grada sa željom da i dalje hodimo u Božjoj providnosti što je i geslo ove naše jubilarne godine. Posebno hvala svim sestrama koje danas djeluju u ovom gradu: s. Anđeli, s. Suzani, s. Svjetlani, s. Zori“, kazala je s. Gordana Igrec.

Misno slavlje na kojem je sudjelovao veliki broj vjernika, pjevanjem i sviranjem animirao je zbor travničke župe sv. Ivana Krstitelja.