Budi dio naše mreže
Izbornik

Kineski predstavnik pri UN-u: Religije mogu voditi pozitivnu ulogu u promicanju mira i rješavanju sukoba

New York (IKA)

Narodna Republika Kina se nada da „religije mogu voditi pozitivnu ulogu u promicanju mira i jačanju solidarnosti”, predvodeći „aktivnu ulogu” posebno u pogledu „političkog rješenja rusko-ukrajinskog sukoba”, rekao je Geng Shuang, zamjenik stalnog predstavnika Narodne Republike Kine pri UN-u, izvijestila je 20. studenog agencija Fides.

Kineski predstavnik izrazio je očekivanja političkih vlasti u Pekingu glede sudjelovanja vjerskih zajednica u rješavanju ratova i sukoba koji razdiru svijet. Želje kineskih vlasti o pozitivnoj ulozi koju vjerske zajednice mogu imati u sadašnjoj povijesnoj fazi izražene su 17. studenoga, tijekom ispitivanja koje je Vijeće sigurnosti UN-a posebno rezerviralo za uključenost pravoslavnih Crkava u sukob u Ukrajini.

Prema izvješću kineske državne novinske agencije Xinhua, Geng Shuang je definirao religiju kao „važan dio ljudske civilizacije i važan vektor kulture.”

„Miran suživot, dijalog i razmjena između različitih religija unutar jedne zemlje”, nastavio je kineski predstavnik Geng Shuang, „mogu pridonijeti promicanju društvenog sklada i građanskog suživota između različitih skupina. A ako se s vjerskim pitanjima ne postupa ispravno, one mogu lako stvoriti prepreke, pojačati napetosti i čak dovesti do razlaza i sukoba.” Čak i u sadašnjem kontekstu, primijetio je kineski predstavnik, Narodna Republika Kina zagovara „međusobno poštovanje, pojačanu razmjenu i bolje razumijevanje između različitih religija i vjerskih konfesija, kako bi vodila pozitivnu ulogu u ublažavanju napetosti i održavanju mira.”

U vezi sa sukobom koji je u tijeku u Ukrajini, kineski predstavnik primijetio je da je njegovo produživanje „proizvelo bezbroj problema i pogoršanje vjerskih, kulturnih i društvenih antagonizama.” „Kina je uvijek bila na strani mira i dijaloga.” Zamjenik stalnog predstavnika NR Kine pri UN-u ponovio je kako su, prema mišljenju Pekinga, „dijalog i pregovori temeljni način da se dođe do političkog rješenja ukrajinske krize.”