Budi dio naše mreže
Izbornik

Klanjateljice Krvi Kristove u Banjoj Luci

Banja Luka (IKA)

Petnaest sestara Klanjateljica Krvi Kristove koje u 2022. godini slave jubilarne obljetnice svojih redovničkih zavjeta, okupilo se od 26. do 29. lipnja u Banjoj Luci, u samostanu Novi Nazaret, izvijestile su na svojoj službenoj mrežnoj stranici.

Sestre su promišljale o temi „U mjestima svojih početaka Klanjateljice Krvi Kristove razgaraju svoju vatru i pale iskre nade“. Ove godine okupile su se u mjestu svojih početka, gdje su prve sestre došle 1879. godine.

Cilj ovoga susreta bio je, između ostalog, usmjeriti zahvalan pogled na prošlost, sadašnjost i budućnost, na brojne godine Bogu posvećenog života. Dvije od sudionica ove godine slave 65. obljetnicu: s. Judita Baljkas i s. Ancilla Vukoja; 60. obljetnicu slave s. Maristela Hećimović i s. Ljiljana Meštrović. Jedanaest sestara slavi 50. obljetnicu redovničkih zavjeta: s. Alfonza Duspara, s. Ana Iveljić, s. Atanazija Tomić, s. Boromeja Galić, s. Dolores Tikvić, s. Donata Čolić, s. Josipa Bjelkanović, s. Mara Matijević, s. Marija Pranjić, s. Melita Ćosić i s. Rozarija Ćurić.

Program je sadržavao kratka izlaganja o temama „Pogled unatrag – sjećanja na početke“, „Tri tajne Marije De Mattias“ te „Naš život u apostolskoj zajednici prožet klanjanjem i služenjem“. Sestre su produbljivale ponuđene sadržaje u osobnim refleksijama, radom u skupinama, u rekreativnim druženjima, razgovoru i sjećanjima na prve dane redovničkog života, osobnim i zajedničkim molitvenim trenutcima i sakramentima.

Redovnice su također sudjelovale na poludnevnom izletu u Podmilačje i Jajce. Pred kraj programa upriličen je i susret s regionalnom poglavaricom.

Vrhunac cjelokupnog programa bilo je euharistijsko slavlje na svetkovinu svetih apostola Petra i Pavla s obredom obnove zavjeta  jubilarki. Misu je u samostanskoj kapelici predvodio župnik Župe Pohoda BDM u Banjoj Luci vlč. Žarko Vladislav Ošap.

Osim vjernika koji se redovito okupljaju u toj kapelici, u slavlju je sudjelovalo tridesetak Klanjateljica Krvi Kristove zajedno s regionalnom poglavaricom s. Zdravkom Leutar. Regionalna tajnica s. Damjana Kovačević predvodila je liturgijsko pjevanje uz orguljsku pratnju.

Proslava je nastavljena druženjem u samostanskim prostorijama.