Budi dio naše mreže
Izbornik

Knjiga „Argumentirano za život“ predstavljena u Dubrovniku

Dubrovnik (IKA)

U okviru jesenske kampanje Inicijative „40 dana za život“, u četvrtak 26. listopada 2023. u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku održano je predstavljanje knjige dr. sc. Krunoslava Puškara „Argumentirano za život“.

Predstavljači knjige bili su predsjednik Hrvatskog katoličkog liječničkog društva Dubrovnik Tomislav Ljubičić, dr. med., voditeljica Centra za život – Split Marija Šošić i autor knjige. Program je vodila Marija Đurović.

Na početku se okupljenima obratila voditeljica inicijative „40 dana za život“ u Dubrovniku Kristina Dražeta zahvalivši u ime cijelog molitvenog tima inicijative za podršku. Istaknula je da znaju za 140 spašenih života tijekom godina miroljubivog bdjenja ispred bolnica u Hrvatskoj, iako je u stvarnosti možda i više od toga.

„Često nam ljudi naknadno znaju doći i reći da je naša prisutnost bila ključna za promjenu odluke“, kazala je voditeljica inicijative Dražeta. Poručila je da knjiga može svima biti korisna da u svojim okolinama mogu argumentirati za život.

Voditeljica splitskog Centra za život Šošić kazala je da danas svjedočimo pošasti pobačaja u svijetu te je knjiga koncipirana tako da se na početku iznose relevantne statistike koje govore o velikom broju pobačaja, primjerice Svjetskog saveza za zdravlje čija statistika pokazuje brojku od 70 milijuna kirurških pobačaja godišnje, ne uključujući abortivnu kontracepciju i umjetnu oplodnju. Istaknula je da ni sama nije znala da je pobačaj tako čest, sve dok se nije uključila u inicijativu te preko nje upoznala razornost pobačaja i traume žena koje su prošle ili prolaze kroz teške životne situacije.

Predstavljačica Šošić je iznijela i svoje osobno svjedočanstvo sudjelovanja u Inicijativi „40 dana za život“ u kojoj je osim u molitvenom timu sudjelovala u pomoći majkama u pronalaženju posla, vrtića i ostalim zahtjevnim situacijama u kojima se mogu pronaći samohrane majke. Predstavila je i rad udruge „Hrvatska za život“ i centara za život u nekoliko hrvatskih gradova koji su nastali iz molitve pred bolnicama. Oni provode programe kojima pomažu ženama i muškarcima s ranom pobačaja „Oprostom oslobođene“ i „Iscjeljenje očeva srca“, zatim program za parove koji ne mogu, a žele imati djecu „Vikendi Srca Marijina“ i program za mlade „Prava ljubav čeka“. Također daju aktivnu materijalnu, moralnu, psihološku, duhovnu i svu ostalu stručnu pomoć trudnicama i majkama.

Dr. Ljubičić istaknuo je doprinos knjige u argumentaciji za život. „U ovoj knjizi su pobrojani medicinski, znanstveno dokazani, filozofski, etički i svi kriteriji koji definiraju ljudsku osobu i život. Svi smo mi kao pojedinci jedinstveni i posebni i imamo neotuđivo pravo na život.“ Poručio je da je knjiga svojevrsni priručnik jer u njoj postoje pitanja i jasni i nedvosmisleni odgovori, opisani su najčešći mitovi i zablude, te zbog toga može poslužiti u učvršćivanju naših stavova i uvjerljivosti u obrazlaganju vlastitih stavova.

Na kraju se okupljenima obratio autor dr. sc. Puškar, diplomirani anglist i germanist te doktor znanosti iz područja lingvistike, član udruge „Hrvatska za Život“ i urednik časopisa „Pohod“. Zajedno sa suprugom vodi Centar za život u Križevcima te savjetovalište za trudnice i obitelji Udruge „Hrvatska za Život“ u sklopu Križevačke eparhije.

Autor je predstavio začetak i pisanje knjige te mnoge poteškoće na koje je nailazio pišući knjigu, kao i neke osobne životne situacije koje su ga potaknule da se aktivno uključi u apostolat za život. „Jedan spašeni život, nećak mog prijatelja, promijenio je tijek moje karijere i mog života, usmjerio me u apostolat za život“, istaknuo je.

Knjiga Krunoslava Puškara „Argumentirano za život: Kako obraniti dostojanstvo ljudske osobe“ je objavljena je 2023. godine u Nakladi „Crisinus“ i u suradnji s udrugom „Hrvatska za Život“.