Budi dio naše mreže
Izbornik

Knjiga stara gotovo pet stoljeća vraćena franjevačkom samostanu Male braće u Dubrovniku

Zagreb (IKA)

Knjiga Erazma Roterdamskog „De recta Latini Graecique sermonis pronuntiatione: dialogus Ciceronianus eiusdem per eundem emendatus & auctus Erasmus, Desiderius“, stara gotovo pet stoljeća, vraćena je u Dubrovnik, izvijestili su iz franjevačkog samostana Male braće u Dubrovniku.

Knjiga je tiskana u Veneciji 1531., a pripadala je isusovcima, što otkriva naslovna stranica na kojoj stoji rukom napisano: Coll Rag. Soc Jesu. Knjiga nosi i pečat: Kr. Realna gimnazija u Dubrovniku, stara učiteljska biblioteka. (Kr.=Kraljevska) s br. 2341., a poslije je, prema drugom pečatu, pripadala Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik.

Knjigu je, nakon dopisivanja s franjevcima Male braće, Anthony Mortimer, profesor emeritus sveučilišta Frieburg iz Švicarske, poslao franjevačkom samostanu sa željom da knjiga u njemu i ostane. Riječ je o vrlo rijetkoj knjizi, koja je služila učenicima Dubrovnika, a kako se našla kod švicarskog profesora ni on sam to ne zna, poručio je fra Stipe Nosić iz franjevačkog samostana Male braće u Dubrovniku.

Knjižnica Male braće, koja ima 216 inkunabula i više od tisuću knjiga iz 16. stoljeća, takozvanih cinquecentina, ovu knjigu do sada nije imala, a prema katalogu Hrvatske nacionalne knjižnice i skupnom katalogu Crolist, čini se da ove knjige do sada nije ni bilo u Hrvatskoj, čime se povećava vrijednost nesebične geste profesora Mortimera, poručili su iz dubrovačkog samostana.

Knjiga iz Švicarske darovana je knjižnici Male braće u godini u kojoj se slavi 500. obljetnica Judite Marka Marulića, a spada u cinquecentine, i samo je deset godina mlađa od Judite, čiji jedini sačuvani primjerak čuva knjižnica Male braće. Erasmova knjiga tiskana je poslije smrti Marka Marulića (1450. -1524.), ali Marulić je preko biskupa Tome Nigra (Crnića) dobio druge njegove knjige, čitao ih i posebno ih cijenio. U pismu zahvale biskupu Nigru on je Erazma usporedio sa sv. Jeronimom i sa sv. Ambrozijem, ističu franjevci.

Zanimljivo je da je u istoj godini odvjetnik Christiano Pambianchi iz Milana darovao samostanu Male braće knjigu Ivana Gundulića „Osman spjevanje viteško“ prvo izdanje tiskano 1826. u Dubrovniku (II. volumen), koja je nekad pripadala knjižnici Male braće, poručili su iz franjevačkog samostana Male braće u Dubrovniku.