Budi dio naše mreže
Izbornik

Kod riječkih salezijanaca proslavljen blagdan sv. Marije Dominike Mazzarello

Rijeka (IKA)

Riječka Župa Marije Pomoćnice proslavila je u ponedjeljak 13. svibnja 2024. blagdan sv. Marije Dominike Mazzarello, suutemeljiteljice ženske redovničke Družbe kćeri Marije Pomoćnice.

Svečanu misu u župnoj crkvi predvodio je riječki nadbiskup Mate Uzinić. Suslavili su salezijanci – župnik Josip Tafra i ravnatelj salezijanske zajednice u Rijeci Danijel Dragičević. Sudjelovala je i provincijalka slovensko-hrvatske provincije „Marija Pomoćnica“ s. Mateja Kranjc.

Na početku propovijedi nadbiskup se je prisjetio Majčinog dana, proslavljenog dan ranije, i s tim povezane misli bl. pape Ivana Pavla I., koji je prikazao Boga kao oca, a još više kao majku koja bdije nad svojom djecom, želeći im samo dobro.

Kazao je da je ista logika koju je Bog primijenio u stvaranju čovjeka, prisutna u djelu spasenja čovjeka. „Bogu i u djelu spasenja, osim očinske i bratske, također treba majčinska i sestrinska dimenzija. Zato On za djelo spasenja, koje će izvesti u svom jedinorođenom Sinu, pripravlja Mariju i s njom u to djelo unosi ženski element.“

Riječki nadbiskup je nadalje istaknuo da je na sličan način Bog pripravljao i sv. Mariju Dominiku Mazzarello koja je onoj karizmi, na koju je Duh Sveti potaknuo u sv. Ivanu Boscu, dala žensku dimenziju osjetljivosti i velikodušnosti. Žarka ljubav, brižna vjernost, strpljiva dobrota, iskrena poniznost, radišno siromaštvo, radosna poslušnost i potpuno predanje istaknute su osobine i kreposti koje su krasile sveticu.

„Iako ograničen običajima svoga vremena i kulture, Isus je bio svjestan važnosti žena, njihovog poziva i poslanja u djelu spasenja koje je započeo rođenjem od žene i životom među nama te dovršio svojom mukom, smrću i uskrsnućem kojima su privilegirani svjedoci bile upravo žene. Zato je među svoje učenike i ubrojio žene koje su ga pratile dok je obilazio gradove i sela propovijedajući i navješćujući evanđelje o kraljevstvu Božjem i koje su mu, kako kaže evanđelist, posluživale od svojih dobara (usp. Lk 8, 3). Iako se ovo posluživanje može shvatiti u materijalnom smislu, rekao bih da je više riječ o onom doprinosu koje daju žene kao žene, kako je to na tragu svoga pisma upućenog ženama izrekao sv. papa Ivan Pavao II. na beatifikaciji Marije od Propetog Isusa Petković, u Dubrovniku 2003., govoreći da žena svojom osjetljivošću, velikodušnošću i jakošću obogaćuje poimanje svijeta i pridonosi punini istine o međuljudskim odnosima. Evo razloga zašto je i sv. Ivan Bosco, osnivač salezijanskih zajednica, smatrao da mu je potrebno da sebi i svojim sudrugovima, u pozivu i poslanju pridruži i žene. Zato je i razmišljao o ženskoj redovničkoj Družbi sestara kćeri Marije Pomoćnice. Jezgru te zajednice prepoznao je u sv. Mariji Dominiki Mazzarello i njezinim kolegicama koje su, izučivši krojački zanat, otvorile radionicu u kojoj su se djevojčice učile ne samo šivati nego i moliti te rasti u kršćanskim krepostima“, kazao je propovjednik.

U zaključku propovjedi nadbiskup se je osvrnuo na potrebe i teške životne uvijete iz vremena industrijske revolucije u kojem je živjela i djelovala ova salezijanska svetica te istaknuo da Bog i danas, na razne načine, poziva čovjeka na otkrivanje životnoga poziva i načina služenja bližnjima.

„Bog i današnjem čovjeku, osobito onome koji je u potrebi zbog različitih razloga, želi slati ljude, muškarce i žene, koji će nastaviti njegovo djelo i biti im znak njegove neizmjerne ljubavi koja nam je darovana u Isusu Kristu. Nisu mu za to potrebni ni najmudriji ni najpametniji. Njemu su danas potrebni ponizni i skromni, oni koji dozvoljavaju Bogu da ih oblikuje pa čak i kroz životne nedaće pripravi za njihovo poslanje da bi mogli nastaviti njegovo djelo ondje gdje ih šalje i na način kako ih šalje. Neke i danas poziva i šalje u Salezijansku družbu i Družbu Kćeri Marije Pomoćnice, ali većinu šalje na neki drugi način u Crkvi i svijetu. U pobudnicama Evangelii gaudium (Radost evanđelja) i Christus vivit (Krist živi), papa Franjo kaže da je svatko od nas jedna misija na ovoj zemlji i da zbog toga jesmo na ovome svijetu, dodajući da se naš poziv ne sastoji samo u poslovima koje moramo obaviti, iako su im oni izraz, nego u služenju drugima. U pobudnici Christus vivit dodaje: ‚U Božjem planu je svaki čovjek rođen da se razvija jer svaki je život poziv. Tvoj poziv usmjerava te da izvučeš ono najbolje od sebe na slavu Božju i dobro drugih.‘ Sv. Marija Dominika Mazzarello je u svom vremenu otkrila svoju misiju na zemlji, svoj način služenja, dozvolila je Bogu da je za to pripravlja, bila je prepoznata od sv. Ivana Bosca i ugrađena u još jedan širi poziv i poslanje koje je uvijek ‚biti za druge‘ i koje je Bog povjerio Crkvi, a u Crkvi i svima nama. Za nas je to poslanje za svijet i potrebe ljudi našeg vremena“, kazao je mons. Uzinić.