Budi dio naše mreže
Izbornik

Kolumbijski biskupi traže hitni sastanak s predsjednikom Duqueom

Bogota (IKA)

Zbog rastućeg nasilja na obali Tihog oceana Kolumbijska biskupska konferencija uputila je otvoreno pismo predsjedniku Ivanu Duqueu, tražeći hitni sastanak, prenosi Vatican News.

Katolička Crkva u nemirnoj provinciji Choco želi Predsjednika izvijestiti o iskustvima šest humanitarnih misija, istaknuo je mjesni biskup Juan Carlos Barreto. Oko 77 posto stanovništva te regije u opasnosti je postati žrtvama nasilnih sukoba, a u glavnome gradu Quidbo ljudi se boje izlaziti na ulice zbog prijetnji lokalnih bandi.

Katolička Crkva zabrinuta je i za život biskupa Rubena Darija Jaramilla Montoye (55) iz Biskupije Buenaventura na obali Tihog oceana, koji je otvoreno kritizirao ilegalne oružane skupine, opetovano pozivao Vladu u Bogoti da ne iznevjere narod toga područja, a naoružane bande na prekid nasilja nad tamošnjim afro-kolumbijskim i domorodačkim zajednicama. Zbog otvorene osude narkokartela, najnovijega nasilja i progona dobiva brojne prijetnje i život mu je u stalnoj opasnosti.

Kroz Biskupiju Buenaventura prolazi važna prometnica za ilegalnu trgovinu kokainom, a desničarske paravojne skupine, ljevičarska gerila i narkomafija u stalnoj su borbi za prevlast na tom tržištu.