Budi dio naše mreže
Izbornik

Komemoracija u SAD-u u povodu 19. obljetnice "11. rujna"

New York/Washington (IKA)

Sjedinjene Države održale su u petak 11. rujna komemoraciju za gotovo 3.000 ubijenih 11. rujna 2011. u napadima terorističke skupine Al-Kaide na New York i Washington. Zbog pandemije koronavirusa, ove godine je obilježavanje napada na Sjedinjene Države bilo prilično skromnije uz mjere zaštite od širenja zaraze, izvještava Hina.

Američki predsjednik Donald Trump obilježio je 19.  godišnjicu u petak 11. rujna u Pennsylvaniji, na mjestu gdje je pao jedan od četiri oteta zrakoplova pošto su putnici pružili otpor otmičarima.

Nakon čitanja imena 40 poginulih putnika i članova posade, Trump je pozvao na jedinstvo.

Predsjednik SAD-a Donald Trump: Naše heroje nikad ne smijemo zaboraviti

“Naša sveta zadaća, naša opravdana zadaća i naše svečano obećanje je očuvati ostavštinu tih hrabrih ljudi koji su dali svoje živote za nas prije 19 godina”, rekao je Trump.

“U sjećanju, odlučni smo ostati ujedinjeni kao jedna jedina američka nacija, braniti naše slobode, naše vrijednosti, voljeti naše susjede, našu domovinu, skrbiti se za naše zajednice, poštovati naše heroje i nikada, nikada ne zaboraviti”, rekao je.

Joe Biden, kandidat Demokratske stranke za predsjedničke izbore 3.  studenoga, nazočio je komemoraciji 9/11 u New Yorku gdje su teroristi zabivši se zrakoplovima u zgrade Svjetskog trgovačkog centra (Twin Towers) izazvali najviše žrtava.

Potpredsjednik Mike Pence i guverner New Yorka Andrew Cuomo nazočili su toj komemoraciji na kojoj su sudionici morali nositi zaštitne maske i održavati fizički razmak.
Biden i Pence pozdravili su se dotaknuvši se laktom, a riječ je o pozdravu koji je stekao popularnost u doba korone, čime su pokazali jedinstvo usred kampanje za predsjedničke izbore i u vrijeme oštre političke podjele.

Biden putuje također u Pennsylvaniju, ključnu saveznu državu za predsjedničke izbore no ne očekuje se susret s Trumpom.

Otmica putničkih zrakoplova bio je najveći napad na američkom tlu u povijesti SAD-a.

Međutim, visoka stopa smrtnosti izazvana koronavirusom s više od 190.000 žrtava do sada, a broj i dalje raste, bacila je tešku sjenu na ovogodišnju komemoraciju. Upravo je grad New York najteže pogođeno područje u zemlji s više od 23.000 mrtvih.

Zrake svjetlosti obasjavale su nebo iznad New Yorka na mjestu gdje su stajali Blizanci (tornjevi Twin Towers).  Slična zraka sjala je iz Pentagona blizu Washingtona jer je ministarstvo obrane također bilo meta Al-Kaidinih terorista.

U New Yorku su otkazali tradicionalno čitanje imena žrtava

Zastave su bile na pola koplja, uključivo na Bijeloj kući, a zvona u New Yorku zvonila su u počast žrtvama.

Događaji kojima se uobičajeno komemorira 11/9 prorijeđeni su, manje je bilo govora ove godine, a neki su događaji bili svedeni samo na prisutnost članova obitelji.

U New Yorku tradicionalno čitanje imena žrtava otkazano je, pa je emitirana snimka.

Nezadovoljna zbog tih izmjena, Zaklada za komemoraciju 11/9 održala je istodobnu ceremoniju na Manhattanu na kojoj su članovi obitelji čitali imena svojih voljenih izgubljenih u napadima. Potpredsjednik Pence prisustvovao je obama događajima.

Nakon napada SAD je izveo invaziju na Afganistan gdje je talibanski režim odbio izručiti mozak operacije, zapovjednika Al-Kaide Osamu bin Ladena, a 2003. godine SAD je napao i Irak. Američki vojnici i danas su nazočni u obje zemlje.

Američki državni tajnik Mike Pompeo otputovao je u Katar gdje će sudjelovati u međuafganistanskim pregovorima ovaj vikend. Talibani i SAD postigli su sporazum u veljači i time je utrt put da Washington postupno povlači svoje snage iz Afganistana, prenosi Hina u petak 11. rujna.