Budi dio naše mreže
Izbornik

Koncert „Muzička omladina Trebinja Dubrovčanima na dar“

Dubrovnik (IKA)

U hramu Svetog Blagovještenja u Dubrovniku u nedjelju, 7. travnja, na dan kada se slavila slava ove crkve, održan je koncert učenika Muzičke škole “Trebinje“. Koncert je bio dio programa Dana kršćanske kulture u Dubrovniku i izveden je pod nazivom „Muzička omladina Trebinja Dubrovčanima na dar“.

Na početku koncerta sve prisutne pozdravio je koordinator programa Milisav Sukonjica. Istaknuo je važnost glazbe u evangelizaciji pogotovo u izrazito sekulariziranim sredinama. Koordinator Sukonjica se u svom uvodnom obraćanju auditoriju dotaknuo dvojice skladatelja, Bacha za kojeg je rekao da njegova glazba kada govori o Bogu obraća se svakom čovjeku u bilo kojem vremenu da živi i Izidora Bajića koji je bio veliki zagovornik toga da glazba bude neizostavni dio obrazovnog programa budućih bogoslova.

Koordinator je svoju uvodnu riječ zaokružio rečenicom: “U harmoniji zvukova ja čujem Tvoj zov, u uzvišenoj ljepoti muzike, u sjaju umjetničkih djela daješ nam da naslutimo Raj. Sve što je istinski lijepo uzdiže k Tebi i uči dušu da Ti pjeva pobjedonosnu pjesmu Aleluja.“
Na koncertu su izvedena djela D. Kabalevskog, O. Riedinga, B. Papandopula, L. Delibesa, V. Kosenka, I. Bajića, V. Popa, R. Schumanna, P. Konjovića, J. S. Bacha, F. Lista, J. Bramhsa i B. Rosseta.

Muzička škola Trebinje osnovana je 1954. god. a prvi koncert škola je održala 1957. godine. Davne 1973. održan je prvi zajednički koncert muzičkih škola iz Dubrovnika i Trebinja kojim su dirigirale Spomenka Likić i Margita Cetinić i kada su uz brojne soliste nastupili i orkestri obje škole uz dirigiranje Miroslava Stanisavljevića i Giorgia Cavaliera.

Uz brojnu publiku koncertu su nazočili i episkop zahumsko-hercegovački i primorski vladika Dimitrije Rađenović i dubrovački biskup Mate Uzinić.