Budi dio naše mreže
Izbornik

Koncertom Gudačkog kvarteta „Rucner“ završio glazbeni dio dominikanske jubilejske proslave

Zagreb (IKA)

U Knjižnici „Hijacint Bošković“ Samostana Kraljice sv. Krunice u Zagrebu, poznati Gudački kvartet „Rucner“ u utorak, 14. prosinca održao je koncert izvodeći skladbe velikana klasične glazbe.

Bio je to treći i posljednji koncert kojim Hrvatska dominikanska provincija obilježava 800. obljetnicu dolaska članova Reda propovjednika na hrvatske prostore.

Prije koncerta dominikanski provincijal fr. Slavko Slišković podsjetio je kako je tijekom 2021. godine Hrvatska dominikanska provincija raznim vjerskim i kulturnim događajima obilježila 800. obljetnicu dolaska članova Reda propovjednika na hrvatske prostore. „Bila je to prigoda za ponosan, ali i kritički pogled na našu djelatnost i prisutnost kroz proteklih osam stoljeća na ovom za nas svetom tlu. Imamo razloga za zahvalnost koja nam je poticaj za djelovanje u sadašnjosti i ohrabrenje za budućnost. U ovo smo slavlje željeli ugraditi i ono ‘lijepo’ kao jednu od kategorija transcendentnoga i ponuditi ga vama, s kojima smo na različite načine povezani, koncertima vrhunskih hrvatskih glazbenika”, rekao je provincijal Slišković.

Koncert je započeo skladbom „Kvartet br. 2“ Josipa Mihovila Stratika, a završio s „Malom noćnom muzikom“ Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Gudački kvartet „Rucner“ utemeljen je 1998., i čine ga Ivana Penić Defar, violina, Ana Paula Knapić Franković, violina, Dragan Rucner, viola i Snježana Rucner, violončelo.

Na kraju koncerta provincijal fr. Slavko Slišković zahvalio je glazbenicima koji su Bogom danim darovima, oplemenjenim marljivim trudom, pružili trenutke ljepote i radosti. Zahvalio je i organizatorima glazbene čarolije Ivani Penić Defar i fr. Zvonku Džankiću.