Budi dio naše mreže
Izbornik

Konferencija za medije prigodom Svjetskog dana djece

Rim (IKA)

„Protagonisti velikoga crkvenog skupa su oni koji su maleni i koji u svima oživljavaju nadu u budućnost za Crkvu i ljudsko društvo“, tako je kardinal José Tolentino de Mendonça, prefekt Dikasterija za kulturu i obrazovanje, istaknuo vrijednost Svjetskog dana djece koji će se održati u Rimu 25. i 26. svibnja, objavljeno je na mrežnim stranicama lista "L`Osservatore Romano".

Predstavljajući novinarima ovaj Svjetski dan djece u četvrtak 16. svibnja, u prostorima Tiskovnog ureda Svete Stolice, Kardinal je podsjetio da se vrijednosti slobode, međusobnog poštovanja i solidarnosti mogu prenositi i iskusiti od najranije dobi. U tom smislu ovaj Dan želi pružiti znak zajedništva te “proročanstvo” jedinstva i mira.

Kardinal je objasnio da će se tijekom dva dana u Rimu okupiti mnoge grupe, udruge i pojedinci; događaj je to koji uključuje i inicijative na biskupijskoj razini i one su prepuštene kreativnosti različitih mjesnih Crkava. Namjera je uključiti cijelu Crkvu kako bi susret bio poziv svima da poput djece shvate novost na koju potiče Duh Sveti.

Zatim je o. Enzo Fortunato, koordinator Dana, istaknuo “globalni opseg” događaja koji predstavlja “kontrapunkt nade” i “signal gospodarima rata. Želimo svijet gledati očima djece, koja su nada naroda, njegova budućnost.” Jednostavnost njihova srca, primijetio je, “dar je Božji i, za one koji to znaju prihvatiti, mogućnost za mir”. To je, u biti, odgovor na tužnu situaciju mnoge djece koja su iskorištavana, ozlijeđena, natjerana da pate, bez hrane i vode, indoktrinirana nasiljem, kojoj se ne daje kruh, nego oružje, ne riječ ljubavi nego mržnje.

U nastavku konferencije za medije o. Fortunato slikovito je prikazao program susreta. Ujutro prvog dana otvorit će se Dječje selo, a potom i stadion “Olimpico”. Carlo Conti predvodit će ovaj događaj koji će započeti povorkom djece u tradicionalnim nošnjama. Ona će tako predstavljati 101 naciju te će na taj način prenijeti svoju poruku mira. Uslijedit će pozdrav kardinala de Mendonçe i izvedba himne ovoga Dana, koju je pripremio maestro Marco Frisina, a izvest će ju zbor “Zecchino d’Oro” i koralisti “Galassia dell’Antoniano”. Zatim će nastupiti neki mali i “veliki” umjetnici kao što su Renato Zero, Al Bano, Orietta Berti, Carolina Benvenga. Potom će uslijediti priredbe, pjesme, razmatranja, kao i duhovna razmatranja i svjedočanstva. Među govornicima će biti Catherine Russell, izvršna direktorica UNICEF-a, Lino Banfi, redatelj Matteo Garrone, te protagonist njegovog najnovijeg filma “Io Capitano”, Seydou Sarr.

U poslijepodnevnim satima očekuje se Papin dolazak na stadion. Nakon trenutka dobrodošlice Franjo će odgovarati na pitanja predstavnika djece iz cijeloga svijeta. Zatim će se održati petominutna nogometna utakmica između djece i nekih međunarodno poznatih nogometaša, predvođenih vratarom Gianluigijem Buffonom. Početni udarac izvest će sâm Papa. Slijedi predstava “Cirque du soleil”, a prenosit će se diljem svijeta.

U nedjelju 26. svibnja, na Trgu svetog Petra, na misi koju predvodi Papa prethodit će ulazak djece u tradicionalnim nošnjama, a nakon molitve u podne, Roberto Benigni dat će život monologu kojim će se zaključiti Dan.

Sa svoje strane, Marco Impagliazzo, predsjednik Zajednice svetoga Egidija, istaknuo je temu mira koja se pojavljuje kroz crteže, pisma i radove same djece koja ustrajno ponavljaju poruku da samo papa Franjo može pomoći čovječanstvu da se međusobno pomiri. Impagliazzo je zatim objasnio da su mnoga od prisutne djece u Italiju stigla humanitarnim koridorima. Neki od njih dolaze iz Demokratske Republike Kongo, drugi iz Afganistana, treći iz Sirije. Među njima ima djece od 7 do 11 godina koja nikada nisu išla u školu jer su rođena u izbjegličkom kampu, u Ugandi, Keniji, Libanonu ili Etiopiji; no tu su i Ukrajinci koji su od početka rata bili gosti obitelji Zajednice svetoga Egidija  i talijanskih župa. Na ovom Svjetskom danu djece nazočno će biti i izaslanstvo iz Gaze, s nekoliko ozlijeđene djece, koji su stigli zahvaljujući humanitarnoj misiji talijanske vlade i koje je primila Zajednica. Ovaj je dan, zaključio je Impagliazzo, pozvan dati odgovor na mučno pitanje: navikava li se čovječanstvo na patnju djece.

Nakonm Impagliazzo, govorile su dvije mlade studentice koje su podijelile svoje svjedočanstvo: Hanna Imordi, iz Nigerije, i Rahila Saya, iz Afganistana, a one prate “Global Humanities” program na Sveučilištu “La Sapienza” u Rimu. Hanna je prije šest godina preko Sredozemlja stigla u Italiju, a Rahila je izbjeglica te traži načine kako da se dâ glas ženama u Afganistanu.

Na kraju, Aldo Cagnoli, zamjenik koordinatora Dana, istaknuo je kako ovaj događaj postaje put i trasira put kojim se ide naprijed.

Francesco Rocca, predsjednik regije Lazio, govorio je o nekim logističkim aspektima vezanim uz pomoć i prijevoz djece, a gradonačelnik Rima, Roberto Gualtieri, naglasio je obvezu suradnje u organizaciji ovoga Dana.

Na kraju, predsjednik “Sport e salute”, Marco Mezzaroma, naglasio je da je radosno prihvatio poziv da stavi na raspolaganje stadion i park “Foro Italico” za Svjetski dan djece.


© L’Osservatore Romano. Za pristup cjelovitom sadržaju, više informacija možete saznati ovdje.