Budi dio naše mreže
Izbornik

Konzervatori pregledali Gospinu ikonu Salus Populi i izvijestili da je u izvrsnom stanju

Vatikan (IKA)

Skupina vatikanskih muzejskih stručnjaka provela je rutinski konzervatorski pregled drevne rimske Gospine ikone Salus Populi Romani (lat. Spas rimskog puka), koja se nalazi u papinskoj bazilici Svete Marije Velike, izvještava hrvatska redakcija Vatican Newsa u petak 21. siječnja.

Pregled je proveden 20. siječnja u jutarnjim satima u nazočnosti nadprezbitera bazilike kardinala Stanisława Ryłka. Ravnateljica Vatikanskih muzeja Barbara Jattta bila je na čelu skupine stručnjaka iz Laboratorija za restauraciju slika.

Nakon kratke molitve, ikona je bila privremeno uklonjena iz svog uobičajenog mjesta u klimatiziranoj vitrini iznad oltara u pavlinskoj kapeli. Skupina je potvrdila kako se ikona nalazi u izvrsnome stanju.

Prisutni su potom izmolili molitvu Anđeoskog pozdravljenja, nakon čega su vratili sliku u kapelu koju je 1613. dao izgraditi papa Pavao V. (Camillo Borghese).

Prema predaji, ikonu Bogorodice Salus Populi Romani napisao je sveti Luka. U Rimskome pontifikalu navodi se kako je ikonu u Rim donijela sveta Helena, majka cara Konstantina.

Rimljani još od srednjega vijeka posebno časte sliku, napose u trenutcima opasnosti. Papa Franjo dao je prenijeti ikonu na Trg svetoga Petra na vrhuncu prvog vala pandemije COVID-19, kada je 27. ožujka 2020. održao poseban blagoslov Urbi et orbi. Redovito moli pred ikonom prije i nakon svojih apostolskih putovanja u inozemstvo.

Ikona je podvrgnuta opsežnim restauratorskim radovima 2017. godine, te je za vrijeme svečanog euharistijskog slavlja koje je predvodio papa Franjo 28. siječnja 2018. vraćena u baziliku Svete Marije Velike, izvijestila je hrvatska redakcija Vatican Newsa u petak 21. siječnja..