Budi dio naše mreže
Izbornik

Koptski biskup Srednje Europe pohodio vladiku Stipića

Križevci (IKA)

U utorak 28. rujna u biskupskom dvoru u Križevcima, vladika Milan Stipić, grkokatolički biskup križevački primio je preuzvišenoga gospodina Jovaniya (Ivana), biskupa Koptske pravoslavne Crkve (Koptski patrijarhat Aleksandrije) za Srednju Europu, koji je došao u pratnji svećenika o. Tadrosa Riada i đakona o. Magdya, izvijestili su iz Križevačke eparhije.

Uz vladiku, susretu su nazočili o. Vladimir Simunović, eparhijski kancelar i o. Mihajlo Simunović, katedralni župnik. Koptski je biskup izložio vladiki Stipiću stanje Koptske Crkve u Europi, gdje sve više Kopta doseljava iz Egipta i gdje se postupno osnivaju župne zajednice za njihovu pastoralnu skrb.

Posebno je naglasio zahvalnost Katoličkoj Crkvi koja diljem Europe izlazi u susret kršćanskoj braći iz Egipta ustupajući im crkve za bogoslužje i okupljanja. U Europi u pastoralu već služi desetak koptskih biskupa te više desetaka svećenika i đakona koji okupljaju vjernike na bogoslužja i sakramente. Uslijed doseljavanja koptskih obitelji u Hrvatsku, biskup Jovaniy i biskup Milan razgovarali su o mogućnostima da se pruži gostoprimstvo koptskom svećeniku za povremeno služenje euharistije i drugih sakramenata po koptskom obredu za potrebe koptskih vjernika u Hrvatskoj.

Vladika Stipić je naglasio ekumensku otvorenost Katoličke Crkve, osobito za potrebe braće kršćana sa istoka te izrazio spremnost pomoći da se koptski kršćani mogu okupljati u grkokatoličkim crkvama. Nakon izmjene prigodnih darova, biskup  Jovaniy je pohodio i katedralu Presvete Trojice, gdje se zadržao u molitvi.