Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Devčić: Korizma je vrijeme osobne revizije pred Bogom i ljudima

Rijeka (IKA)

Korizma je vrijeme koje nas poziva i potiče na promišljanje o našem odnosu prema sebi samima, Bogu i bližnjima, kazao je riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić predvodeći na Čistu srijedu 6. ožujka misu i obred pepeljenja u katedrali sv. Vida u Rijeci. Suslavio je rektor katedrale mons. Matija Matičić.

Koji smisamo dajemo svome životu i jesu li to prave ili prolazne vrijednosti, pitanja su o kojima bi trebali razmišljati, rekao je nadbiskup.

“Korizma je vrijeme kada se moramo zagledati u nutrinu i usmjeriti se na sebe. Ispitati svoju dušu, srce i misli. Znamo da je nama ljudima važna taština i što drugi misle o nama, no važnije je kakvo nam je srce jer iz našega srca može izlaziti i ljubav i mržnja.”

Korizma je vrijeme osobne revizije pred Bogom, ali i pred zajednicom vjernika. Vrijeme je to kada se moramo baviti sobom na način kako nas Isus i Sveto pismo uče. Važno je i na koji način Boga doživljavamo i zato je ovo vrijeme osobite sabranosti i molitve. U ovom milosnom vremenu pripremamo se uskrsnuti zajedno s Isusom – postati bolji ljudi.

Vrijeme je ovo kada više pozornosti moramo posvetiti drugima i biti im zahvalni za sve što čine za nas. Moramo biti spremni oprostiti i moliti oproštenje. Korizma je vrijeme promišljanja o svom odnosu prema bližnjima, poručio je nadbiskup Devčić.

U nastavku je istaknuo kako ne smijemo dopustiti da se naša duhovnost pretvori samo u izvanjske svečanosti, nego je bitno s kakvim duhom molimo i zahvaljujemo Bogu. Važno je imati lijepo ukrašene crkve, misno ruho, ali ako nema istinskog duha, tada sve drugo nije važno. Potrebno je ozbiljno uzeti ovo vrijeme i neprestano se ugledati u Isusa Krista.

Na kraju okupljene je potaknuo da 40 dana korizme bude sveto vrijeme. Neka ovo ne bude vrijeme površnosti, nego vrijeme dubine, poručio je nadbiskup Devčić i svima zaželio sretnu i blagoslovljenu korizmu.