Budi dio naše mreže
Izbornik

Korizmena duhovna obnova za Hrvate u Irskoj

Dublin (IKA)

Hrvatska katolička misija Dublin četvrti put organizirala je korizmenu duhovnu obnovu za Hrvate koji žive i rade u Irskoj od 6. do 8. ožujka u St. Mary's Church u Dublinu. Na poziv voditelja Misije Josipa Levakovića, duhovnu obnovu je vodio upravitelj Župe Sv. Marije u Sisku i povjerenik za mlade Sisačke biskupije Ivan Grbešić.

Na početku duhovne obnove voditelj je istaknuo da bi mu bila radost voditi duhovnu obnovu u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini citirajući riječi blagopokojnog kardinala Franje Kuharića: „Nikad se bez tuge ne napušta Domovina“.

U duhovnoj obnovi uz euharistijska slavlja i pobožnosti bilo je riječi o Presvetoj Euharistiji kao izvoru i vrhuncu svekolikog kršćanskog života, Božjoj riječi koja u svakom vremenu i prostoru rađa nove svece, te Majci Božjoj „koja nam je sigurna Zvijezda na olujnim morima života i povijesti“.

Na završetku duhovne obnove, za vrijeme mise u St. Mary’s Church u Dublinu, u nedjelju 8. ožujka, propovjednik je istaknuo kako se u stranom svijetu uz naše ljude osjećao kao doma, primijetivši mnoštvo mladih i djece iz brojnih obitelji koji se okupljaju oko Krista u ovoj dublinskoj Misiji.

Vlč. Levaković je na koncu uime okupljene zajednice zahvalio vlč. Grbešiću što je „u tri večeri dopustio Gospodinu da nas kroz njega, po njemu vodi na goru, k sebi Preobraženom i prisutnom u sakramentu Pomirenja, u Presvetoj Euharistiji, u živoj Riječi, u životu i primjeru svetaca, a posebno naše Nebeske Majke Marija – a gdje nam je doista bilo ‘dobro biti’. A onda, sada i mi zahvaćenim sjajem Njegove slave, imamo malo više snage i vjere poći ‘sa gore’ u svoju svakodnevicu – čuvajući u srcu sve što smo vidjeli i doživjeli. Čuvajući – kako bismo svjedočili Božju snagu“.