Budi dio naše mreže
Izbornik

Korizmena duhovna obnova za vjeroučitelje i odgojiteljice u vjeri Varaždinske biskupije

Varaždin (IKA/TU)

Korizmena duhovna obnova za vjeroučitelje u osnovnim i srednjim školama te za odgojiteljice u vjeri u predškolskim ustanovama Varaždinske biskupije održana je u ponedjeljak 3. travnja u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u Varaždinu.

O događajima Velikoga tjedna okupljenima je govorio župnik Župe bl. Alojzija Stepinca u Koprivnici vlč. Davor Šumandl.

Svojim promišljanjem vlč. Šumandl nastojao je prisutne potaknuti da se misaono udube u događaje Velikoga tjedna kako bi svatko – u tom „snažnome“ vremenu – rodio Božju milost, otajstvo Božjega otkupljenja i spasenje čovjeka. Jer „sâme proslave Isusova  uskrsnuća nema bez predanja, trpljenja kao i bez razmatranja o Isusovoj muci, u čemu nam pomažu i korizmena liturgijska zbivanja kao i naše preobraženje i želja da slijedimo Krista“, istaknuo je predavač.

Prisjećanjem Marijinog predanja Isusu (Iv 12,1-11), zatim promišljanjem o evanđeoskim zapisima vazmenog trodnevlja te pogledom na biblijske osobe koje su prisutne u trenutku Isusove muke, smrti i uskrsnuća, vlč. Šumandl potiče okupljene da budu svjedoci u svijetu, da ustanu od „mrtvila“, pomire se s Bogom te osnaženi sakramentom pokušaju nešto promijeniti i učiniti bolje.

Nakon sakramenta ispovijedi kojem su vjeroučitelji mogli pristupiti i molitve krunice koju su predvodili vjeroučitelji Županijskog stručnog vijeća profesora srednjih škola, uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio varaždinski biskup Bože Radoš uz koncelebraciju umirovljenog varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka; predstojnika Katehetskog ureda preč. Damjana Korena; preč. Marija Kopjara; predvoditelja korizmene duhovne obnove vlč. Davora Šumandla i tajnika varaždinskog biskupa vlč. Marka Domitera.

Biskup Radoš u homiliji potaknuo je na unutarnju sabranost u Velikome tjednu usmjerivši promišljanje na dva teksta i to onaj od proroka Izaije i na evanđeoski tekst. Oba biblijska teksta govore o pohvali – nebeskog Oca prema sluzi i pohvala i čast žene Isusu.

Promišljajući nad evanđeoskim tekstom smještenog u Betaniju, nadomak Jeruzalema, biskup ističe trenutak susreta Isusa i njegovih prijatelja Lazara, Marije i Marte kada Marija uzima libru prave dragocjene nardove pomasti, pomaže Isusu noge i otare ih svojom kosom.

Biskup naglašava da Marija Isusove noge polijeva puninom mirisa (izlijeva svu pomast iz boce) te bocu uspoređuje s čovjekom, a miris s ljubavlju. Slika je to ljubavi svakoga od nas, koju nosimo u sebi i dajemo drugima, o ljubavi koja se širi i daje ljepotu života.

Završavajući homiliju biskup je prisutnima poželio da tu ljepotu življenja ostvaruju prema bližnjima (djeci, zajednicama) i to u darivanju svoga vremena, ljubavi i svega onoga što misle da je vrijedno(st) u njihovom životu.

Na kraju mise predstojnik Katehetskog ureda preč. Damjan Koren, svima je čestitao Uskrs, a u ime vjeroučitelja i odgojiteljica u vjeri čestitke biskupima i predstojniku uputili su vjeroučitelji članovi Županijskog stručnog vijeća profesora srednjih škola.