Budi dio naše mreže
Izbornik

Korizmene aktivnosti u Katoličkoj osnovnoj školi u Novskoj

Novska (IKA)

Pripremajući se za svetkovinu Uskrsa učenici, njihovi roditelji te djelatnici Katoličke osnovne škole u Novskoj proveli su razne korizmene aktivnosti.

Uključili su se u provedbu projekta „MI PODUZETNICI“, čiji je nositelj Udruga Poduzetni, partneri u projektu Caritas Zagrebačke nadbiskupije te Obrazovna grupa Zrinski, a izdavačka kuća Školska knjiga generalni sponzor projekta.

 

Aktivnosti spomenutog projekta ostvarene su od 6. ožujka do 15. travnja. Među njima prva je bila prikupljanje namirnica za korisnike župnog Caritasa župe bl. Alojzija Stepinca u Novskoj. Roditelji, učenici i djelatnici Škole donosili su u njezine prostore potrebne namirnice s prehrambenim i higijenskim proizvodima te od njih složili nekoliko paketa koje su dostavili župnom Caritasu. Tom ih je prigodom župnik Perica Matanović primio te pohvalio dobrotu i odricanje koje su pokazali u korizmenom vremenu. Susret je nastavljen kratkom zajedničkom molitvom, korizmenom katehezom te prigodnim čašćenjem.

U drugoj korizmenoj aktivnosti učenici, potaknuti svojim učiteljicama, sami su osmislili i predložili odricanje i prikupljanje čokoladnih slastica u svrhu njihova darivanja korisnicima Malog rehabilitacijskog centra u Novskoj. Od početka korizme, u svakome tjednu, pojedinačno su odvajali od sebe po jednu ili više čokoladnih slastica koje su zatim, u povodu obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu 2. travnja, darovali svojim malim prijateljima spomenutog Centra.

Na isti su način prikupljene dodatne slastice, koje su uz vlastoručno izrađene uskrsne čestitke učenika, 12. travnja, proslijeđene njihovim prijateljima u Klinici za dječje bolesti Zagreb, uz iskrene želje za brzim oporavkom te uspješnim nastavkom u školskim klupama.

Zaključujući korizmeni hod djela ljubavi, odricanja i milostinje, učenici i djelatnici Škole aktivno su se uključili i u akciju Osnovne škole Novska pod nazivom „100 000 jaja za 100 000 osmijeha“ koja se provodila u okviru donatorske akcije „Pruži mi ruku“ u svrhu opremanja Malog rehabilitacijskoga centra u Novskoj. Tako su tijekom posljednjega korizmenog tjedna obojili više od stotinu pisanica te ih dostavili organizatorima akcije.