Budi dio naše mreže
Izbornik

Korizmeno-uskrsna duhovna obnova Zajednice bračnih susreta Sjeverne regije

Zagreb (IKA)

Korizmeno-uskrsna duhovna obnova bračnih parova i svećenika, članova Hrvatske zajednice bračnih susreta Varaždinske biskupije, održana je u nedjelju 3. travnja 2022. u Župi sv. Marije Magdalene u Ivancu.

Okupilo se više od četrdeset bračnih parova iz cijele Varaždinske biskupije.

Članovi zajednice ovogodišnju obnovu započeli su zajedničkom molitvom. Sve prisutne parove i svećenike srdačno su pozdravili župnik župe domaćina vlč. Kristijan Stojko, te koordinatori Sjeverne regije HZBS-a Janja i Nikola Kontrec.

Tema duhovne obnove bila je „Bliskost“, a vodili su je bračni par iz Zagreba Vesna i Mladen Starčević, te vlč. Damir Slamek, župnik župe sv. Josipa iz Novog Virja.

Na temelju odlomka iz Evanđelja po Luki o Dobrom ocu ili Izgubljenom sinu, voditelji su razmišljali o tome kako se tijekom svoga života često ponašaju kao mlađi sin koji odlazi od Oca, kako čeznu za svojom slobodom. No, često tu slobodu loše iskoriste. Bog želi da čovjek „dođemo k sebi“, donese odluke ljubavi. Čovjek ima potrebu za bliskošću, supružnici jedno prema drugome, svećenici prema Gospodinu. Molitva je ona koja približava i daje bliskost s Bogom.

Na temelju njihovih primjera i prisutni bračni parovi, iznosili su svoja razmišljanja i iskustva o tome što ih sprječava u tome da su bliski s voljenom osobom, što mogu učiniti da ta bliskost bude svakodnevna i snažna. Nakon dvosatne duhovne obnove bračni parovi su sudjelovali u pobožnosti križnoga puta, te su mnogi pristupili slavlju sakramenta pomirenja. Svetu misu predslavio je vlč. Damir Slamek, a koncelebrirali su vlč. Kristijan Stojko te đakon Krunoslav Sajko. Godišnja korizmeno-uskrsna obnova završila je zajedničkim druženjem i domjenkom.