Budi dio naše mreže
Izbornik

Kostanjevac proslavio blagdan svoje zaštitnice Gospe Žalosne

Kostanjevac (IKA)

Vjernici mjesta Kostanjevca na Žumberku proslavili su blagdan Blažene Djevice Marije Žalosne, zaštitnice mjesta, 17. rujna 2023., na prvu nedjelju nedjelju po blagdanu.

Svečanu misu predslavio je rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu i ravnatelj Papinskih misijskih djela u Zagrebačkoj nadbiskupiji preč. Matija Pavlaković.

Na temelju Evanđelja 24. nedjelje kroz godinu, u homiliji je povezao Evanđelje o opraštanju s blagdanom Blažene Djevice Marije Žalosne „koja je na neki način i sinonim za oprost, za praštanje upravo zato jer je majka…“

„Slušajući Isusa, Petar osjeća važnost oprosta i postavlja praktično pitanje: Koliko puta oprostiti onome tko nas je povrijedio? U to vrijeme bilo je nepisano pravilo oprostiti drugome tri puta. Petar je velikodušan pa pita je li čak sedam puta dovoljno? Isus odgovara da treba oprostiti sedamdeset puta sedam. Drugim riječima, uvijek!“, pojasnio je propovjednik.

Istaknuo je da je Bog „u Isusu Kristu umrlom na križu, oprostio svakom čovjeku, ali svaki čovjek taj oprost treba aktivirati. Najvažnija poruka današnjeg evanđelja glasi: oprostiti drugome meni najviše treba!“

„Zašto je tako teško oprostiti? Zašto se toliko mučimo s opraštanjem?“, upitao je preč. Pavlaković. „Da bi se oprostilo drugome, potrebno je osjetiti da je drugi shvatio što je učinio, potrebno je čuti ispriku onoga tko nas je povrijedio i bilo bi idealno kada bi nam drugi ponudio neku nadoknadu, ne mislim nužno materijalnu, za ono što nam je učinio.“

„U tom svjetlu danas gledamo i Blaženu Djevicu Mariju – Gospu Žalosnu koja nas na poseban način ovdje okuplja i kojoj se u litanijama obraćamo sa zazivom: Djevice oproštenja, moli za nas! Marija nas danas uči kreposti opraštanja pa i onda kada se sve čini besmislenim; ona se uvijek uzda u Božje otajstvo i onda kada se čini da ga nema zbog zla u svijetu. Zato ovaj svečarski dan ovdje u Kostanjevcu nimalo nije dan nekakve ‚cmizdrave duhovnosti‘, nego je duboko i ozbiljno usmjeren na moj osobni hod prema vječnom životu i baštini spasenja koju nam je Isus objavio. Nesigurnost, traženja i nerazumijevanja jesu ustvari poziv svakome da ustraje živjeti ljubav preko vjere i nade te da ne posustane nikada. Marija nam je posvjedočila da se to isplati i da je takva ustrajnost u povjerenju u Boga i njegove zapovijedi, jedini pravi i istiniti put“, naglasio je.

„Kada siđemo s Golgote, kada se vratimo u uobičajeni ritam i tijek života, budimo svjesni Raspete Ljubavi i njegove prisutnosti u našim životima. Prigrlimo danas Isusovu Majku kao svoju Majku i kao pravi kršćani hodimo ovim svijetom šireći samo Kristovu ljubav!“, dodao je predslavitelj.

Homiliju je završio molitvom Gospodinu za svjetlo njegovoga Duha da bi spoznali potrebu oproštenja. „Molimo Te, po uzoru na Presvetu Bogorodicu koju ovdje častimo u liku Gospe Žalosne, da postanemo svjesni da tražiti oproštenje od drugoga i drugome oprostiti, nama – meni donosi mir i zdravlje duše i tijela, te blagoslovljen život“, zaključio je preč. Pavlaković.

Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor Župe sv. Marije Magdalene – Oštrc, pod ravnanjem Pavice Krulić, uz pratnju Petra Maroka.

Kostanjevac je administrativno središte Općine Žumberak, a u sastavu je Župe sv. Marije Magdalene – Oštrc.