Budi dio naše mreže
Izbornik

Košute: Proslava blagdana bl. Alojzija Stepinca

Košute (IKA)

Župa Presvetoga Srca Isusova u Košutama, 10. veljače, proslavila je blagdan svoga suzaštitnika blaženog Alojzija Stepinca čije se moći nalaze u glavnom oltaru župne crkve.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je don Zvonimir Mijić, biskupski vikar za kler. U koncelebraciji je bilo nekoliko svećenika predvođenih župnikom don Tomislavom Topčićem.

Na početku misnog slavlja don Zvonimir Mijić prenio je čestitke splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše svima koji slave ovaj važan blagdan za sve Hrvate jer život bl. Stepinca oslikava ono što je naš narod proživljavao u teškim vremenima.

„Gledati u lik bl. Alojzija Stepinca znači gledati u onoga koji je na poseban način donio Krista našem napaćenom narodu pokazavši nam križni put kojim nam je hodati. Taj put Isusa Krista na poseban se način očituje u njegovu ponašanju i stavu prema neprijateljima i onima koji ga progone“, kazao je don Zvonimir Mijić u prigodnoj homiliji.

Uspoređujući progon i osudu blaženika i Krista istaknuo je njihove zajedničke točke: molitvu za neprijatelje i za narod, vjernost Bogu i povjerenje u njegov plan, trpljenje nepravde na sebi, obrana šutnjom, zalaganje za istinu i praštanje. Pozvao je sve okupljene da od ovog blaženika naučimo kako bi se trebali ponašati jedan prema drugome kada dođu problemi i tmine u naš život i naše odnose, a to znači neprijateljstvo trpljenjem i praštanjem poništavati, ne činiti nikome zlo i čitav život usmjeravati miru, suživotu i dijalogu s mnoštvom ljudi koji će imati drugačije stavove od našeg.

„Bl. Stepinac sebe je učinio malenim, dopustio je sebi da bude nemoćan, da ga pritvore i otruju te je oprostio onima koji su ga ubili. Nemojte krivo razumjeti ovakav stav. To nije stav malodušnih već hrabrih i jakih ljudi, nije stav onih koji zatvaraju oči pred stvarnosti već onih koji su duboko svjesni istine o sebi i drugima“, naglasio je propovjednik i zaželio da bl. Stepinac bude poticaj da preispitamo svoju savjest i naš odnos prema Bogu i bližnjima.

Slavlje je pjesmom obogatio župni zbor, a pred kraj slavlja djeca u narodnim nošnjama izvela su prigodni recital „In Te, Domine, speravi“ kojeg je napisala župljanka Milenka Žuro. Župnik don Tomislav Topčić zahvalio je svima koji su doprinijeli proslavi ovog blagdana.

Nakon mise vjernici su imati prigodu častiti moći bl. Stepinca i izreći mu svoju osobnu molitvu.