Budi dio naše mreže
Izbornik

Krašić: Drugi dan devetnice ususret Stepinčevu

Krašić (IKA)

Drugoga dana duhovne priprave za proslavu Stepinčeva u blaženikovoj rodnoj župi u Krašiću, u četvrtak 2. veljače na blagdan Svijećnice - Prikazanja Gospodinova, misno slavlje u župnoj crkvi Presvetog Trojstva predvodio je odgojitelj u Nadbiskupskome bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu vlč. Toni Potrebić.

Na misi je suslavio i karmelićanin o. Đani Kordić, OCD. Vlč. Potrebić u propovijedi je istaknuo da je velika milost slaviti blagdan Svijećnice u Krašiću jer je upravo na taj blagdan 1960. blaženik služio u toj crkvi svoju posljednju misu s narodom te je izrekao posljednju propovijed prije odlaska u vječnu domovinu.

„U tom slavlju blaženi je Alojzije blagoslovio svijeću koja će mu na smrtnom času biti znakom vječne svjetlosti. Svijeće koje smo blagoslovili na početku misnoga slavlja znak su i nama da je Isus Krist svjetlo na prosvjetljenje naroda i da vječnost obasjava naše živote. Vjerujemo da Božja svjetlost i Božje spasenje ulaze u naše ljudsko sada. To nam svjedoči lik blaženog Alojzija tijekom sužanjstva u Krašiću, jer u tom liku možemo vidjeti obrise evanđelja koje smo danas slušali“, istaknuo je.

Tumačeći evanđeoski odlomak o starcu Šimunu i proročici Ani, vlč. Potrebić je rekao da su oni ljudi koji su utjelovili čežnju izraelskog naroda za Mesijom. „Oni su posvetili svoje živote iščekivanju Mesije te im je svakodnevica bila obilježena postojanom molitvom u jeruzalemskom hramu. Šimun i Ana svojim su svojim suvremenicima bili podsjetnik na obećani dolazak Spasitelja, Mesije. Isus Krist, maleno dijete, koje Blažena Djevica Marija prikazuje u hramu, ispunio je njihovo iščekivanje i čežnju. Susret s Kristom potaknuo ih je da hvale i blagoslivljaju Boga“, naglasio je propovjednik.

Istaknuaši da je starac Šimun primio Isusa u naručje te je hvalospjevom posvjedočio da  je vidio Božje spasenje, svjetlo koje prosvjetljava sve narode, propovjednik je rekao da je i blaženi Alojzije prepoznao Božje sada, Božje spasenje koje ulazi u ljudsku povijest te je svojim riječima i životom posvjedočio da je Isus spasitelj svijeta. „Sjetimo se kako je blaženi Alojzije posvetio svoje sužanjstvo u Krašiću postojanom molitvom, dubokim razmatranjem, neustrašivim naviještanjem Božje riječi i nesebičnim služenjem Božjemu narodu. Zato nam je blaženi Alojzije svjetionik na putu prema vječnosti“, naglasio je vlč. Potrebić.

Osvrnuvši se na blaženikove riječi, koje je izgovorio s iste propovjedaonice na proslavi Svijećnice 1960. osam dana prije smrti, propovjednik je rekao da je Isus primjer savršene poslušnosti Bogu u svemu te da je zato blaženi Alojzije mogao reći da je Božja volja poput kormila koje nas sigurno vodi u luku vječnoga života. „Ljudski je život poput broda, koji može biti nevjerojatnih dimenzija i očaravajućeg izgleda, međutim ako je kormilo neispravno može doživjeti brodolom“, dodao je vlč. Potrebić.

„Blaženi Alojzije je Kristovom milošću teške okolnosti osobnog života i života svoga naroda preobrazio u povijest ljubavi jer je bio molitvom duboko ukorijenjen u Bogu i njegovoj volji. On je živio odnos s Bogom i služio je Crkvi i hrvatskom narodu jer je prepoznao da Bog ulazi u naše ljudsko sada i preobražava ga“, naglasio je, između ostaloga, propovjednik.

Blagdan bl. Alojzija Stepinca u njegovoj rodnoj župi u Krašiću, u godini 25. obljetnice njegove beatifikacije i 70. obljetnice imenovanja kardinalom, bit će svečano proslavljen u petak 10. veljače. Mise u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva bit će slavljene u 8, 10:30 i 18 sati. Misu u 10:30 slavit će umirovljeni vrhbosanski pomoćni biskup Pero Sudar. Prijenos će se moći pratiti na Laudato televiziji, Hrvatskome katoličkom radiju i Radio Mariji.