Budi dio naše mreže
Izbornik

Križevački vladika Milan Stipić služio liturgiju u Korenici

Zagreb (IKA)

Križevački vladika Milan Stipić služio je u subotu, 9. prosinca 2023. liturgiju u rimokatoličkoj crkvi sv. Jurja u Korenici.

Liturgija je služena u povodu iskazivanja blizine Ukrajincima koji su uslijed rata u njihovoj domovini krenuli u korenički kraj koji im je danas utočište. Suslužio je dušobrižnik za izbjegle Ukrajince u Korenici o. Oleg Hirnyk, a posluživali su bogoslovi Grkokatoličkog sjemeništa u Zagrebu.

Ukrajinci se redovito okupljaju na grkokatoličku liturgiju u koreničkoj crkvi sv. Jurja. Vladika Stipić je u homiliji potaknuo okupljene, osobito djecu, da se ugledaju u dobrotu i ljubav sv. Nikole, biskupa i čudotvorca. On je bio oličenje kršćanske dobrote i živuća slika Isusa Krista, dobroga pastira, u svom vremenu, a na to su kršćani i danas pozvani – biti u svijetu koji je potreban ljubavi i dobrote. Vladika je izrazio blizinu Crkve ukrajinskom narodu te nazočne potaknuo na molitvu za mir, a osobito za svoje najmilije koji su ostali u Ukrajini.

Poslije liturgije ukrajinska djeca izvela su prigodni program u čast sv. Nikole, a na kraju su im podijeljeni „darovi sv. Nikole“ koje je priskrbio Caritas Križevačke eparhije.