Budi dio naše mreže
Izbornik

„Križni put oca i majke“

Aljmaš (IKA)

Obitelji obaju osječkih dekanata sudjelovale su na Cvjetnicu, 10. travnja, na križnom putu u Aljmašu.

Osamdesetak Osječana nakon dvije godine neodržavanja zbog epidemioloških razloga, s radošću se ponovno okupilo u Aljmašu na pobožnosti križnog puta. Osječka Zajednica bračnih susreta potaknula je ovu pobožnost u obiteljskom obliku još 2015. godine nastojeći animirati bračne parove i obitelji iz Osijeka i okolice na zajedničko razmatranje Isusove muke i smrti.

Po vjetrovitom i prohladnom, ali sunčanom nedjeljnom poslijepodnevu križni put predvodio je duhovnik osječke Zajednice bračnih susreta i župnik Župe Uzvišenja Svetoga Križa vlč. Ivica Martić u terminu redovitih korizmenih križnih putova aljmaške Župe Pohođenja Blažene Djevice Marije, a pjevanje je predvodila s. Dominika Jozić iz Družbe Marijinih sestara čudotvorne medaljice koja djeluje u aljmaškoj župi, odnosno svetištu Gospe od Utočišta.

Posebnost ovoga križnog puta je da se odabirom razmatranja i molitava nastoji potaknuti obitelji i bračne parove na promišljanje o svakome ponaosob, ali i o ulozi braka i obitelji u današnjemu svijetu u svjetlu Isusove muke i žrtve. Ove godine razmatranja su uzeta s Križnog puta sastavljenog u povodu Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji održanog 2018. godine u Solinu, autorice Marine Šimić pod nazivom „Križni put oca i majke“.

Duboko proživljeni tekstovi postaja sudionike nisu mogli ostaviti nedirnutima i podsjećali su da u našim svakodnevnim poslovima, obvezama, odmoru, odnosima u obitelji, braku, pa i izvan njih prepoznajemo Isusovu blizinu i ugledajući se u Njega svoje križne putove i žrtve suobličimo s Njegovim.