Budi dio naše mreže
Izbornik

Križni put u Lepoglavi nadahnut mučeništvom bl. Stepinca

Lepoglava (IKA)

Već tradicionalno, na Cvjetnicu 24. ožujka župljani Župe Lepoglava i brojni hodočasnici iz okolnih župa okupili su se u popodnevnim satima ispred kipa bl. Alojzija Stepinca postavljenog uz lepoglavsku župnu crkvu kako bi na početku Velikoga tjedna molili pobožnost križnoga puta, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

Pobožnost križnoga puta s molitvama i razmišljanjima o bl. Alojziju Stepincu, lepoglavskom uzniku, predvodio je varaždinski biskup Bože Radoš u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Nenadom Piskačem te svećenicima Bednjanskog dekanata i okolice. Brojnom okupljenom mnoštvu pridružili su se pjevači lepoglavskog župnog zbora i lokalni vatrogasci.

„Pravednik ako umire stvara jedinstvo. Krv nedužnoga je ona koja povezuje. To se događalo prije 2000 godina u Jeruzalemu, ali događa se i kroz povijest Crkve. Jedan svjedok koga možemo staviti u tu sliku je bl. Alojzije Stepinac. Odlučuju ga odbaciti, jer on smeta. Ali Bog ima svoje planove. Onaj koga ljudi odbacuju postaje tako važan za zajedništvo. Zato smo danas ovdje da Bogu zahvalimo, da zajedno s našim blaženikom prođemo postaje križnoga puta, da osjetimo snagu Božje ljubavi koja pravedniku daje moć da i u teškim trenucima ide za Isusom, da idemo Božjim putem. Dok idemo Božjim putem, mi molimo ‘Gospodine ojačaj nas da uvijek u našem srcu bude tvoj plan, tvoj plan zajedništva, jedinstva, ljubavi’. Neka kroz ove postaje križnoga puta umre u nama ono što ne gradi jedinstvo s Bogom, u našim obiteljima, u našem narodu.“ Tim je riječima mons. Radoš potaknuo okupljene na samome početku da u duhu pročitanog evanđeoskog teksta te pobožnosti na koju su se uputili po primjeru bl. Alojzija Stepinca budu tražitelja Božjeg puta i graditelji zajedništva.

Hodočasnička povorka potom je krenula od kipa hrvatskog kardinala i blaženika uz zidine lepoglavske kaznionice sve do kapele sv. Ivana Krstitelja na brdu Gorica ponad Lepoglave.

Na kraju pobožnosti, nakon završnog nagovora biskupa Radoša, vjernicima se obratio i domaći župnik Piskač. Upotrijebio je sliku zalaska sunca te njegove topline koja se osjećala ovoga hladnoga i vjetrovitog ranoproljetnog dana i usporedio je s toplinom Božje ljubavi te dodao: „Zahvaljujem biskupu koji je predvodio ovu pobožnost gdje smo kroz promišljanje ostvareni kao djeca Božja u zajedništvu s našim mjesnim pastirom mogli osjetiti ljepote uzvišene Božje ljubavi i zajedništvo Crkve koje je toliko naglašavao i bl. Alojzije Stepinac.“ Župnik Piskač zahvalio je svojim župljanima na pomoći u organizaciji te svim hodočasnicima predvođenim svojim župnicima.