Budi dio naše mreže
Izbornik

Križni put zadarskom rivom

Zadar (IKA)

Križni put vjernika i svećenika grada rivom u središtu Zadra na poluotoku, petu godinu u nizu održan je u nedjelju 7. travnja. Križni put predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Pobožnost je počela u crkvi Sv. Dimitrija, uzduž rive duge kilometar puk se zaustavljao u razmatranju postaja, preko lokacije Morskih orgulja do crkve Sv. Frane, gdje je mons. Puljić održao nagovor i blagoslovio puk s križem koji je nošen tijekom križnog puta.

Obala uz more, još kada je vjetrovito i valovito, osobiti je ambijent poticajan za preispitivanje osobe, simbolizira životne borbe čovjeka, neman grijeha i bezdan Božjeg milosrđa. Razmatranja i molitve uz postaje na kojima su čitali predstavnici gradskih župa potaknula su puk na kajanje za situacije kada se oglušimo baciti mreže na pravu stranu i ne izvezemo na pučinu, kako nam je Isus rekao.

„Muka Gospodina Isusa Krista nas uznemiruje. Prema Ivanovom evanđelju, počinje u vrtu i podsjeća na Edenski vrt izgubljenog raja gdje je prvi Adam sve proigrao. Isusova muka počinje također u vrtu, gdje novi Adam sve popravlja i Bog još divnije u svom Sinu obnavlja“, rekao je mons. Puljić u nagovoru, poručivši da je „sudjelovanje u dirljivim obredima Gospodinove muke i mimohod Rivom izraz naše vjere, molitve i počasti svetom drvu križa na kojem je Isus umro“. Potvrdile su to i sve generacije vjernika, od djece do baka koje su molile hodajući uz pomoć štaka.

„Oko tri sata poslijepodne, na maloj uzvisici Jeruzalema, Golgoti, dogodio se najbezumniji čin u povijesti čovječanstva, najbezumnije ljudsko djelo. Toga poslijepodneva neukrotiva i pomahnitala svjetina tražila je Kristovu smrt. Pilat je popustio i oprao ruke. Židovski starješine su se radovali jer su ostvarili svoj cilj. A Isusovo srce razdire se od boli, jer njegov narod u kojemu se rodio i došao ga je spasiti, izdaje Isusa, muči ga i razapinje. Priroda se stidi, pa se u žalosnom trenutku njegove smrti zemlja trese i pucaju hramske zavjese. I mi smo osudili Gospodina svojim življenjem, ražalostili svojim ponašanjem i pridonijeli njegovoj muci. Opravdano smo zaslužili ukor: ‘Puče moj, što učinih Tebi, ili u čemu ožalostih tebe, odgovori meni’. Opisani smo u kalvarijskoj drami i svojim lošim življenjem sudjelovali smo u tom prežalosnom procesu poput Jude, Pilata, Petra koji je Isusa zatajio, svjetine i vojnika. Molimo stoga neka nam Gospodin oprosti naše grijehe, zavisti, ogovaranja i klevete“, potaknuo je nadbiskup Puljić. Križni put u središtu grada privukao je poglede i poštovanje i turista, koji su na trenutak križu iskazali čast, tako što su se prekrižili ili zaustavili dok je ophod s križem prošao.