Budi dio naše mreže
Izbornik

Krštenje šestog djeteta obitelji Majcen

Gušće (IKA)

Sisački biskup Vlado Košić krstio je u subotu 20. lipnja u župnoj crkvi Sv. Nikole u Gušću Stjepana, šesto dijete u obitelji Ane i Hrvoja Majcen.

Nakon službe Riječi biskup je izrazio veliku radost zbog toga krštenja te je istaknuo kako je tijekom proteklih nekoliko tjedana imao šest takvih krštenja brojne djece, a što je zasigurno znak da nas Bog nije zaboravio.

„Znak je to i da mladi roditelji poput vas još imaju hrabrosti dati život djeci. To, nažalost, više nije uobičajena stvar da svaka obitelj ima više djece, nego je to iznimka i treba čestitati roditeljima poput vas. Biskupi dolaze na ovakva krštenja iz dva razloga. Prvo to je pružiti vam potporu i izraziti zahvalnost Crkve na ovom lijepom događaju, a drugo je potaknuti sve one roditelje koji mogu imati djece, da ih imaju. Ako ne šestero poput vas, onda barem troje ili četvero“.  

U nastavku biskup je rekao kako pročitano Evanđelje donosi jako važne riječi. „Farizej Nikodem dolazi noću razgovarati s Isusom, jer su Isusa progonili farizeji, a on ga je volio. Isus ga nije odbio već ga je primio i tada mu je rekao te prekrasne riječi: ‘Trebaš se roditi ponovo, odozgo, jer tko se ne rodi odozgor ne može uči u kraljevstvo nebesko. Ne shvaća to farizej pa Isus objašnjava kako je potrebno preporoditi se i nanovo se roditi od vode i Duha Svetoga.

Jedno je rođenje za ovaj zemaljski život, a drugo je nebesko rođenje za život u Bogu. To se postiže i prima, taj novi život, u krštenju i zato je ono iznimno važno. Krštenje je vrata vjere, a zadaća je vas roditelja i kumova da odgajate dijete da raste u vjeri i da u tome bude poduprto vašim primjerom“, poručio je biskup roditeljima i kumovima. 

Biskup se spomenuo i Hoda za život koji se toga dana prvi puta održao u Sisku te istaknuo kako se kršćani oduvijek bore za život te im to pravo nikada i nitko neće oduzeti. Na kraju je još jednom čestitao cijeloj obitelji, uručivši im prigodne darove Sisačke biskupije. Podjeli sakramenta nazočio je i domaći župnik Tomislav Kolar.