Budi dio naše mreže
Izbornik

Brojni izbjeglice iz Ukrajine na arhijerejskoj liturgiji i izložbi ikona u Križevcima

Križevci (IKA)

Dvjestotinjak izbjeglica iz Ukrajine, većinom majki i djece smještenih u Vrbovcu, Križevcima i okolici Zagreba, 16. listopada, na 19. nedjelju po Duhovima, u grkokatoličkoj katedrali u Križevcima okupilo se na nedjeljnoj arhijerejskoj liturgiji koju je služio križevački vladika Milan Stipić.

Na liturgiji je pjevao Mješoviti zbor katedrale Križevci, pod ravnanjem Martina Pleše, i Župni zbor ”Sveta Cecilija” iz Jelse na otoku Hvaru, čiji je župnik don Stanko Jerčić koncelebrirao.

U homiliji je vladika Stipić naglasio kako se na toj svetoj liturgiji moli osobito za mir u Ukrajini i cijelom svijetu. Osvrćući se na Evanđelje 19. nedjelje po Duhovima rekao je da ”dok je logika svijeta takva da sve što čovjek čini mora donijeti neku korist, Krist nas uči logici ljubavi prema bližnjemu kao najvećoj vrijednosti. Krist nas poziva da ne gledamo svoju korist, nego dobro naših bližnjih, ali ne zato da nas se hvali i vidi, nego zato jer je svaki čovjek slika ili ikona Božja. Čineći dobro čovjeku mi zapravo činimo dobro Bogu, iskazujemo našu ljubav prema Bogu Ocu i Stvoritelju. Tko ne prepoznaje Isusa Krista u čovjeku koji je u potrebi, u siromahu koji prosi na vratima crkve, neće ga prepoznati, ni susresti u svetom kaležu na oltaru, kaže nam sveti Ivan Zlatousti. Ne gubimo nikada nade, jer s bogom svaki čovjek može pobijediti svako zlo.”

Izbjeglicama iz Ukrajine vladika Stipić poručio je da su ”sada pronašli svoj privremeni dom u Hrvatskoj. Mi Hrvati neprestano pratimo sva zbivanja u Ukrajini i gledamo strahotu rata koji tamo već traje duže vremena. Prije trideset godina i mi smo proživjeli strahote rata. Zato se, braćo i sestre, s vama usrdno molimo da rat završi i da dođe pravedan mir. U nama uvijek imate ljudsku i kršćansku podrške. Nadam se da ste se dobro snašli ovdje kod nas u Hrvatskoj i da vam je lijepo unatoč nostalgiji za domovinom i strahotama rata od koji ste pobjegli. Pravi istinski mir je dar od Boga i samo Bog može razriješiti neprijateljstva te utješiti ranjene ljudske duše te povratiti optimizam i volju za životom’.’

Vladika je istaknuo osobito zasluge svećenika Križevačke eparhije i ravnatelja Caritasa oca Nenada Krajačića zahvaljujući čijem zalaganju i suradnji s udrugom DoDo (Dobro dobrim) je do sada u Ukrajinu poslano 28 milijuna kuna i organizirana pomoć izbjeglicama iz Ukrajine u Hrvatskoj.

Nakon svete liturgije otvorena je izložba ikona iz obiteljske ostavštine Martine Petrinjak. Gospođa Petrinjak je na otvorenju izložbe iskazala svoje zadovoljstvo što su te drevne ikone iz 17. i 18. stoljeća, uglavnom ukrajinske i grčke provenijencije, nakon nevjerojatnih avantura spašavanja našle svoje izložbeno mjesto. Izložba je postavljena u prostorijama biskupske rezidencije u Križevcima. Poslije svega održan je i mali koncert na kojem su izbjeglice iz Ukrajine izveli nekoliko pjesama.

Program je završio zajedničkim bratskim ručkom za koji su se pobrinuli župljani Gušća i Kratečka preko svojih dobrovoljnih vatrogasnih društava i lovačkog društva Jelen Samobor, predvođeni svećenikom Sisačke biskupije Ivanom Ćorićem. To je drugi projekt ostvaren suradnjom Križevačke eparhije i župa Donje Posavine. Vatrogasci i lovci su mons. Stipiću izrazili svoju spremnost za sudjelovanje u budućim projektima na pomoć i dobro izbjeglicama iz Ukrajine, za što im je zahvalio.