Budi dio naše mreže
Izbornik

"Kruh sv. Vinka”

Rijeka (IKA)

“Kruh sv. Vinka” naziv je novog projekta Kuće utočišta u Rijeci, odnosno prehrambenog proizvoda nastalog u projektu društvenog poduzetništa.

Prema riječima voditeljice Kuće utočišta i predsjednice udruge Depaul Hrvatska, s. Veronike Mile Popić, cilj ove manufakture jest radna aktivacija korisnika ove karitative ustanove, beskućnika i dugotrajno nezaposlenih osobe koje su se uslijed različitih životnih okolnosti našle na margini društva.

Nije slučajno da se središtu projekta našao ovaj prehrambeni proizvod, poručuje s. Veronika dodajući da je sveti Vinko beskućnicima i siromasima davao kruh i juhu. Osim toga, kruh nam simbolizira dobrotu, ljubav, gostoprimstvo, blagoslov, a osobito nama kršćanima ‘kruh’ daje život – materijalni i duhovni.

“Kruh sv. Vinka” osmislila je Ivana Šajn, zaposlenica Kuću točišta, po struci sanitarni inženjer i prehrambeni tehnolog. “Budući da zaprimamo velike količine kruha, ostatke koristimo u proizvodnji hrskavih aromatiziranih krutona raznih okusa. Radimo ih na maslinovom ulju i obogaćeni su začinima.” Šajn dodaje kako je naglasak u proizvodnji stavljen na kvalitetu, a ne količinu te da je proizvod rezultat rada korisnika pod Ivaninim stručnim nadzorom.

Sa željom da se čovjeku u potrebi pomogne cjelovito, u Kući utočišta provodi se i projekt “Ruke koje se daju” kojemu je također cilj radno aktivirati korisnike. “Ljubite Boga, ali neka to bude u znoju lica i rada ruku – rekao je sv. Vinko. To je ono što svi činimo u Kući utočišta. Želimo potaknuti korisnike na jačanje radnih navike koje su oslabjele slijedom njihovih različitih životnih okolnosti te tim projektom oni, zajedno s nama, pomažu djelovanju Kuće utočišta.”, poručuje s. Veronika. Pojašnjava kako je riječ o manjim fizičkim poslovima: uređenju vrta, slaganju drva, čišćenja i slično. Poslovi su to koji im pomažu na njihovom putu resocijalizacije i povratka na tržište rada. Na tom putu stoje na raspolaganju građanima Rijeke kojima će otići na poziv i pružiti neku od navedenih usluga.

Zainteresirani koji žele naručiti “Kruh sv. Vinka”, hrskave aromatizirane krutone raznih okusa, mogu nazvati broj telefona 051 672 933 ili pisati na e-mail adresu: depaulhrvatska@gmail.com