Budi dio naše mreže
Izbornik

KS i KBF u Zagrebu objavili knjigu „Otisci suvremene kulture“

Zagreb (IKA)

Kršćanska sadašnjost i Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu zajedno su objavili knjigu „Otisci suvremene kulture“ autora doc. dr. Ivana Dodleka i izv. prof. dr. Nenada Malovića.

Tekstovi sabrani u novoj knjizi nastali su iz opažanja i promatranja, a onda i promišljanja kulturalnih pojava i promjena koje se eminentno tiču čovjeka.

Kultura je jedan od onih pojmova koji nisu određeni jednoznačno i zauvijek. U najopćenitijem smislu kultura označava sve ono što je poteklo od čovjekova duha, od najprimitivnijih (u značenju prvih) oruđa do najprofinjenijih umjetničkih djela.

Naime, čovjekov duh se očituje u njegovu djelovanju, a to djelovanje, s jedne strane stoji pod utjecajem kulture, a s druge strane utječe na kulturu.

Autori Ivan Dodlek i Nenad Malović knjigom Otisci suvremene kulture uzroke i kontekst raznoraznih kulturalnih kriza suvremenog doba kritički iščitavaju kao otisak duhovne krize koja je pak prije svega odraz krize slobode, krize identiteta i time u konačnici moralne krize. Stoga su filozofska vrjednovanja iznesena u knjizi dobrodošli otisci zaboravljenih duhovnih uporišta i orijentira.