Budi dio naše mreže
Izbornik

Kuća utočišta i dalje pomaže potrebitima

Rijeka (IKA)

Unatoč izvanrednim okolnostima uzrokovanim pandemijom koronavirusa, Kuća utočišta u Rijeci i u ovim teškim vremenima uspijeva potrebitima osigurati sedamdesetak toplih obroka dnevno te još dva dodatna – za svakog korisnika u paketu hrane.

Predsjednica udruge „Depaul Hrvatska“ dr. s. Veronika Mila Popić, voditeljica Kuće utočišta poručuje da su se od mnoštva aktivnosti koje su se događale u Centru na dnevnoj bazi, zadržale temeljne. „U tome je svakako naša nazočnost: svi mi zaposlenici smo u Kući, svaki dan. Svi sudjelujemo u pripravi i dijeljenju obroka, jednog toplog i dva suha. Dnevno nam dolazi sedamdesetak osoba kojima je naš Centar životno važan“. Među onima koji svakodnevno dolaze na njihova vrata su u velikom broju beskućnici za koje se s razlogom smatra da su najugroženiji u ovim novim okolnostima kad su svi pozvani „biti doma“. U Kući utočišta, osim što im se omogućava topli obrok, mogu obaviti osobnu higijenu i neke druge usluge koje su ključne u ovim trenutcima.

„Do naših starijih korisnika dolazimo i osobno, nosimo im obroke svakoga dana, a obiđemo i centar grada, i tražimo ‘one koji su najzapušteniji’, kako je to Vinko Paulski govorio – one beskućnike koji do nas ne dolaze. U ovom novom razdoblju za Depaul Hrvatsku mi zaista puno učimo. Stječemo nova iskustva. Rastemo. Ovo vrijeme je dragocjeno jer učvršćuje zajedništvo nas u Depaulu, u Vinkovskoj obitelji, u pomaganju najsiromašnijima. Otvara nas prema vinkovskoj domišljatosti i kreativnosti. Isto tako, usmjerava nas i prema čvršćoj povezanosti s našom lokalnom zajednicom“, izjavila je s. Veronika.

Dodaje da ovo izvanredno vrijeme usmjerava Depaul Hrvatsku čvršćem povezivanju s mjesnom Crkvom, kao i jedinicama regionalne i mjesne samouprave te ostalim relevantnim dionicima skrbi za beskućnike. Bez umreženosti i dobre suradnje nije moguće djelotvorno pomagati onima na rubu društva, a to se osobito očituje u ovim zahtjevnim vremenima, poručila je dr. s. Popić.

Izrazila je zahvalnost svima koji su do sada pružili nužnu ruku pomoći Kući utočišta kojoj su danas osobito potrebne donacije kako bi i u ovim teškim vremenima mogla skrbiti za potrebite. Ono što im je potrebno jest hrana koja se može pakirati u lunch pakete poput konzervi, oprema za pakiranje hrane (plastične ili aluminijske posude), novčane donacije i molitva. Također, dolaskom proljeća s. Veronika poručuje kako se javlja povećana potreba za odjećom, osobito muškim čarapama te muškim i ženskim donjim rubljem. Oni koji su u mogućnosti pomoći mogu se javiti na broj telefona 051 672 933.
Sve nam zaista dobro dođe i na svemu smo vam od srca zahvalni, poručuju iz Kuće utočišta koja je nedavno primila donaciju volonterke Snježane, članice Udruge svetog Vinka Paulskog, Konferencije svetog Josipa, a čije vrijedne ruke su sašile zaštitne maske za svakog korisnika te riječke karitativne ustanove.