Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Blase Joseph Cupich pohodio Riječku nadbiskupiju

Rijeka (IKA)

Nadbiskup Chicaga kardinal Blase Joseph Cupich pohodio je od subote 29. siječnja do ponedjeljka 31. siječnja Riječku nadbiskupiju, izvijestio je nadbiskupijski Ured za odnose s javnošću.

Kardinal Cupich posjet je započeo u subotu u večernjim satima pohodom katedrali sv. Vida i najstarijoj riječkoj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. U nedjelju je posjetio Dom pastoralnih susreta u Lovranu, Opatiju, Svetište Majke Božje Trsatske, župe Gorskog kotara Turke i Plešce i Svetište Majke Božje Svetogorske. U ponedjeljak je pohodio Katoličku osnovnu školu Josip Pavlišić, Bogoslovno sjemenište, Hospicij Marija Krucifiksa Kozulić, Prihvatilište za beskućnike Ruže sv. Franje te Kuću utočišta koju vodi Depaul Hrvatska, a koju od osnutka podupire Konferencija katoličkih biskupa Sjedinjenih Država (USCCB).

U pratnji riječkog nadbiskupa koadjutora Mate Uzinića i generalnog vikara Riječke nadbiskupije vlč. Marija Tomljanovića, kardinal Cupich se s osobitim zanimanjem upoznao s djelovanjem karitativnih ustanova u Riječkoj nadbiskupiji. Pritom je poručio je da je djelotvorna ljubav vidljiva u gradu na Rječini. Nakon pohoda Kući utočišta, istaknuo je da je stekao dojam da se osobe koje dođu u tu karitativnu ustanovu osjećaju dobrodošlima, da vrijede i da su važne onima koji o njima skrbe.

„To je ono najvažnije osobama koje se bore u životu osjećaj da nisu zaboravljeni i da netko mari za njih. Također, osim materijalnih potreba koje im se zadovoljavaju ovdje, kao i resocijalizacijskih programa koji im se nude, ovo je način kako nas Bog preko svoga Sina uvijek poziva na djelotvornu ljubav. Poziva nas ići na rubove društva. Ne čekati da potrebiti dođu k nama, nego mi da budemo ti koji idu k njima. Ovo je najbolje svjedočanstvo koje možemo u Crkvi dati“, rekao je kardinal.

Poručio je da podrška USCCB-a u budućnosti neće izostati u provedbi karitativnih projekata u Riječkoj nadbiskupiji. Podijelivši u razgovoru s mons. Uzinićem i voditeljicom Kuće utočišta i predsjednicom Depaula Hrvatska s. Veronikom Milom Popić pozitivna iskustva u projektima koje USCCB podupire u Istočnoj i Srednjoj Europi, izrazio je radost mogućnošću podupiranja projekata Depaula Hrvatska te je najavio da će se to činiti i u budućnosti.

S. Veronika je istaknula da USCCB posljednjih pet godina podupire razvoj Depaula Hrvatska. Zahvaljujući toj podršci realiziran je dnevni centar koji pruža cjelovitu pomoć osobama u potrebi. Nedavno je tu karititivnu ustanovu posjetila delegacija iz njemačke karitativne organizacije Renovabis koja je također podupiratelj Depaula Hrvatska, a s tom podrškom će nastaviti i u budućnosti, rekla je.

„Osim toga, ovo je važan posjet budući da kardinal ima hrvatske korijene i to su veze koje želimo njegovati – veze s osobama izvan naše Domovine. Drago nam je da ćemo kardinalu moći ukazati na sve što se događalo u proteklih pet godina, predstaviti buduće planove, ali i upoznati ga s rastom karizme sv. Vinka Paulskog na riječkom području – rastom koji ide u smjeru pomoći čovjeku u potrebi“, dodala je.