Budi dio naše mreže
Izbornik

Kukujevačkoj crkvi o proslavi župne svetkovine Presvetog Trojstva donirani novi satovi

Kukujevci (IKA/TU)

Kukujevčani su u nedjelju 12. lipnja 2022. proslavili župnu svetkovninu Presvetog Trojstva slavljem koje je predvodio župni upravitelj vlč. Nikica Bošnjaković.

Na misu koja je slavljena u župnoj kući, pored malobrojnih domaćina, okupili su se i vjernici iz okolnih mjesta, te iz Republike Hrvatske, a koji su rodom iz Kukujevaca.

Homilija o Božjoj svemoći

Vlč. Bošnjaković je u homiliji govorio o Presvetom Trojstvu i o Božjoj svemoći. Naglasio je da Bog za svemoć traži vjeru i zalaganje vjernika, da bi tu svemoć mogao kroz njih realizirati.

Također je kazao da je Božja svemoć najveća istina katoličke vjere, te da Bog i danas čini čuda. Kada mu se čovjek otvori, može prepoznati njegovo djelovanje.

Potaknuo je vjernike da se što češće križaju, jer tako zazivaju Trojedinog Boga, Oca koji je Stvoritelj, Sina koji je Spasitelj i Duha Svetoga koji je Branitelj.

Župni upravitelj homiliju je zaključio zapažanjem kako se Božja svemoć očitovala kroz brojne donatore koji pomažu obnavljanje kukujevačke crkve.

Novi satovi

Po završetku slavlja vjernicima je pokazao nove satove, koji će biti postavljeni na crkveni zvonik. Satovi se sastoje od satnih ploča izrađenih od aluminija debljine dva milimetra, promjera 1500 mm, te kazaljki od prokroma.

Svaki sat ima satni mehanizam, koji s kontrolnom jedinicom zamjenjuje glavni satni mehanizam i vrši pogon osovine koja pokreće kazaljke. Kontrolna jedinica osigurava maksimalnu pouzdanost i ima mogućnost programiranja vremena uključenja zvona.

Također ima mogućnost samopodešenja sata i u slučaju nestanka napajanja; sinkronizaciju na točno vrijeme (satelitski GPS); upravljanje elektromagnetnim čekićima za izbijanje svakih 15 minuta, kao i punog sata, s mogućnošću maskiranja u noćnim intervalima. Kontrolna jedinica ima i ugrađene zaštite od mogućeg prenapona. Satelitski prijemnik točnog vremena, koji je dio mehanizma, osigurava satu apsolutnu točnost.

Donatori

Prema predračunu firme „MJ inženjering“ d. o. o. iz Zemuna, satovi s pratećom opremom koštaju 7280 eura. Novac je prikupljen zahvaljujući donacijama Kukujevčana koji žive u Republici Hrvatskoj.

Za prvi sat sredstva su donirali Ivica Cindrić i Milan Cindrić – svaki po 1100 €. Mitar i Ana Šrogić donirali su 2200 € za drugi sat. Sredstva za treći sat prikupili su: Marko Gajdašić, koji je dao 1000 €, Miroslav Fric 1000 € i Damir Filaković 200 €. Svoj prilog za četvrti sat dali su: Anita Brandalik 5000 HRK, Zdenko Blažičević 500 HRK, Željko i Kata Gajdašić 600 HRK, Zlata Gajčević Kralik 500 HRK, Antun Kolarić 1000 HRK, Marija Nikić 800 HRK, Petar Vorgić 1500 HRK, Antun Kolarić 3750 HRK, Željko Ivanović 100 HRK, Đuro Litrić 1500 HRK, Željko Vorgić 500 HRK i Luka Marinković 500 HRK. Za četvrti sat ukupno je prikupljeno 16 250 HRK.