Budi dio naše mreže
Izbornik

Listopadska duhovna obnova za svećenike Srijemske biskupije

Petrovaradin (IKA)

Ured za duhovnu formaciju svećenika Srijemske biskupije, na čelu s preč. Berislavom Petrovićem, organizirao je u ponedjeljak 19. listopada u Petrovaradinu listopadsku duhovnu obnovu za svećenike Srijemske biskupije i redovnike koji djeluju na području Srijemske biskupije.

U Srijemskoj biskupiji, duhovna obnova za svećenike je svakoga mjeseca.

Duhovnu obnovu je predvodio vlč. Tibor Szöllősi, župnik Župe svete Rozalije, djevice iz Temerina (Subotička biskupija). Vlč. Tibor Szöllősi se već predstavio svećenicima Srijemske biskupije, predvodeći rujansku duhovnu obnovu. Stoga je ovaj susret svojevrsni nastavak duhovnog projekta koji je započeo u rujnu.

Tema listopadske duhovne obnove bila je: „Svećenik je čovjek euharistije“.

Nakon molitve trećeg časa svećenicima se, uime organizatora, obratio preč. Berislav Petrović, pozdravljajući voditelja duhovne obnove i svećenike sa željom da im i ovo duhovno prijepodne donese obilje duhovnih plodova.

Voditelj duhovne obnove vlč. Tibor Szöllősi rekao je da su prošli put govorili o svećeniku kao čovjeku vjere – krhke, ali isprobane vjere. „Na liku svetog Petra smo ukazali na to kako se vjera udubila u apostolu. I mi svećenici, prolazeći putem naše službe, osjetimo da nam se vjera isprobava u slabostima. Ona je krhka, ali isprobana“, pojasnio je vlč. Szöllősi. Govoreći o temi „Svećenik je čovjek euharistije“, podsjetio je da je za vrijeme svog posjeta Hrvatskoj, 7. lipnja 2011., papa Benedikt XVI. imao molitveno bdjenje s mladima na Trgu Bana Josipa Jelačića. Bilo je veličanstveno gledati taj prizor više od 10000 mladih ljudi u potpunoj šutnji. Kako kažu, čuo se i cvrkut ptica. To je nešto nevjerojatno. Mladi koji su puni duha, koji stalno u ušima imaju glazbu bili su u potpunoj šutnji. Sveti Otac je bio dirnut tim prizorom. Veliki je broj kršćanskih primjera vjere koji nam svjedoči o važnosti euharistije. Tu je blaženi Carlo Acutis kojeg je trajno vukla euharistija, sveti Ivan Maria Vianney koji je upravo snagom euharistije uspio promijeniti mjesto, zatim Majka Terezija čiji rad je uvijek započinjao s klanjanjem. Ovim primjerima možemo pribrojiti i Majku Elviru koja je veoma poznata po radu s ovisnicima. Njezine riječi su veoma značajne: „Nemam tablete koje bi ti vratile radost i mir u srce! Mogu ti ponuditi samo to što meni iz dana u dan vraća radost i mir“. Govori, naravno o euharistiji i klečanju pred Oltarskim Sakramentom.

Klanjanje nije tek neka tehnika niti metoda pastorala. To je mogućnost da se mi svećenici ponovno zaljubimo u našega Boga i da ponovno zavolimo vjernike koji su nam povjereni. Klanjanje je spoznati prazninu našega srca i otvoriti se punini Božjoj. Najlošija stvar kod svećenika jest kada se ugasi plamen ljubavi prema Bogu, a to je upravo ono što Sotona želi. Na taj način svećenik postaje običan činovnik, poručio svećenicima vlč. Tibor Szöllősi.

U drugom dijelu obraćanja svećenicima, vlč. Szöllősi govorio je o projektu Škola klanjanja za vjernike. Riječ je o projektu od 12 susreta koji ima za cilj vjernicima približiti veličinu i vrijednost štovanja euharistije.

Nakon voditeljevog izlaganja, svećenici su se uputili u crkvu Svetog Jurja, mučenika na kratko klanjanje u šutnji, te zajedničku molitvu.