Budi dio naše mreže
Izbornik

Liturgija za kanonika dr. Tomu Severovića

Stojdraga (IKA)

U subotu 4. svibnja u naselju Gabrovica, koje se nalazi na području župe Stojdraga, služena je sveta liturgija za pokojnog svećenika dr. Tomu Severovića. Sveta liturgija po prvi puta služena je na zemljištu u Gabrovici koje je Crkvi oporučno kao zadužbinu ostavio ugledni rektor Grkokatoličkog sjemeništa i kanonik Križevačke eparhije dr. Tomo Severović.

Zemljište se nalazi uz sam Bio park Divlje vode, na glavnoj prometnici, a pokraj parcele prolazi potok što cijelom lokalitetu daje poseban značaj. Tijekom sedam desetljeća ovo je zemljište bilo oduzeto župi sv. Jurja, a u protekloj godini zemljište je vraćeno Crkvi te će nadalje služiti za okupljanje vjernika.

Nakon liturgije darovano zemljište je blagoslovio je stojdraški župnik stavrofor Milan Vranešić koji je vjernicima i rodbini pokojnog svećenika Tome Severovića govorio o mučeništvu koje je ovaj ugledni svećenik podnio za vjeru i za svoju državotvornu djelatnost.

Kanonik Severović, rodom iz Stojdrage, prije Drugoga svjetskog rata bio je ugledni član državotvorne Hrvatske stranke prava, a u periodu od 1941. do 1945. bio je zastupnik u Hrvatskom državnom saboru. Nakon uspostave komunističke Jugoslavije u ljetu 1945. godine biva uhapšen te je utamničen u zatvoru u Staroj Gradišci. Tu je podnio mučeništvo te se od posljedica torture razbolio i konačno umro. Svoju imovinu prije smrti ostavio je svojoj rodnoj župi u Stojdragi.

Ključne riječi:
Gabrovica liturgija Tomo Severović