Budi dio naše mreže
Izbornik

Ljetni dvobroj mjesečnika „Zvonik“

Subotica (IKA)

U drugom tjednu srpnja objavljen je ljetni dvobroj mjesečnika Subotičke biskupije „Zvonik“ za lipanj i srpanj 2020. godine.

U uvodniku novog broja, urednik Vinko Cvijin pita sebe i čitatelje „Od čega smo umorni?“ U meditaciji mr. Mario Brkić razmišlja o Isusovom pozivu „Dođite k meni svi koji ste umorni…“. U temi broja dr. Đurica Pardon predstavio je Godinu enciklike Laudato si koja je počela 24. svibnja. Događanja u Subotičkoj biskupiji donose izvješća o svećeničkom i đakonskom ređenju, promaknuću u stupanj doktora kanonskog prava svećenika Gorana Jovičića, no i o smrti bogoslova Jánosa Kovácsa, zatim o ovogodišnjem Gerardovu, o proslavama župnih zaštitnika, te o drugim liturgijskim i događajima od značaja za pojedine župe.

O kraju jedne iznimno neobične školske godine, i početku nove izvješćuje se u rubrici „Paulinci“. Vijesti iz Crkve u susjednim krajevima, Crkve u Hrvata i u Svijetu donosi Dragan Muharem, dok „Tragovima kulture“, sumirajući najvažnije događaje na kulturnoj sceni vojvođanskih Hrvata u prethodnom mjesecu, korača Bernarica Ivanković. Vinko Cvijin donosi kratke preglede tema ovogodišnjeg liturgijskog ciklusa, od 15. do 21. nedjelje kroz godinu. U rubrici „Liturgijska formacija“ Dragan Muharem počinje tumačiti bitne značajke propovijedi. Dva suradnika, koji su doktori bibličari, tumače dvije razčličite teme: dr. Tivadar Fehér „Lukino djelo“, dok dr. Đurica Pardon piše o odmoru – „ne samo nama nego i Zemlji“.

U intervjuu za ovaj dvobroj govori ovogodišnji mladomisnik Tomislav Vojnić Mijatov. Vjernici su pitali, a vlč. Nebojša Stipić odgovorio na pitanje koje mnoge zanima: „Jesu li napadi i ocrnjivanje našeg pape Franje ujedno i grijesi protiv Duha Svetoga?“. Dr. Andrija Anišić u „Moralnom kutku“ osvrnuo se na prvu božansku krepost u članku „Nada posljednja umire?!“ Psihologinja Maja Pavlov piše na temu „Stavovi i uvjerenja: u čega vjerujete ovih dana?“ Dva se članka osvrću na proslavljeni blagdan Presvetog Tojstva. O njemu pišu franjevac Péter Dezső (u rubrici Duhovnost) i Marko Tucakov (u Pogledu vjernika laika). Mons. Stjepan Beretić upoznaje nas sa sv. Klementom Ohridskim, dok karmelićanim Mato Miloš nastavlja niz o Svetom pismu u duhovnosti sluge Božjega Gerarda Tome Stantića.

Slijede tri rubrike posvećene pojedinim laičkim skupinama: Obitelj (koju uređuje obitelj Gaković), Mladi (Larisa Skenderović) i Djeca (Marina Piuković). Mr. Jelena Zečević piše, u rubrici namijenjenoj katehetama, o odgojnim smjernicama enciklike Laudato si‘. Nevena Mlinko predstavila je knjigu Viktora Frankla „Čovjekovo traganje za smislom”, dok dr. Branka Gabrić piše o „Bogatstvu crkvenih pokreta“.

Djelatnik u arhivu Subotičke biskupije vlč. Luka Poljak predstavlja, uz fotografije, trima euharistijskim kongresima u Bačkoj u peridu između dva svjetska rata (Subotica 1931., Odžaci 1933., Bečej 1937.). Časni umirovljenici Subotičke biskupije, svećenici Marko Forgić i Bela Stantić uredili su svoje rubrike, dok u Povijesnom kutku Stjepan Beretić piše o čonopljanskom prošteništu Vodica, gdje se slavi blagdan Pohoda BDM. Gábor Drobina, predstavljajući sakralnu umjestnost, piše o crkvi Svih Svetih u Čonoplji koja je nedavno proslavila dvjestogodišnji jubilej.

Kao i svaki ljetni dvobroj, i ovaj donosi poseban prigodan prilog. Ovog puta predstavljene su, i za odmor – uz prizvuk povijesti i baštine, preporučene dvije stare ali uvijek atraktivne destinacije: nedavno obnovljeni franjevački kompleks u Baču, čiji je nastariji sačuvani dio iz XII. stoljeća, te otočić sv. Jurja u Bokokotoskom zaljevu, nedaleko od obale naspram grada Perasta, koji je, iako se jurisdikcijski nalazi u Kotorskoj, dan na upravu Subotičkoj biskupiji.

Ključne riječi:
novi broj Zvonik