Budi dio naše mreže
Izbornik

Ljetni susret bogoslova i sjemeništaraca s biskupom Uzinićem na Mljetu

Mljet (IKA)

Bogoslovi i sjemeništarac Dubrovačke biskupije u kolovozu su se okupili na Mljetu na njihovom godišnjem susretu s biskupom Matom Uzinićem.

Ispraćeni jakom kišom u popodnevnim satima 18. kolovoza uputili su se prema otoku Mljetu. Na otočiću Svetoj Mariji, na kojem se nalazi benediktinski samostan, srdačno ih je dočekao otac biskup. Uz don Marina Lučića, koji je došao s bogoslovima na susretu je bio prisutan i don Hrvoje Katušić.

Vrlo brzo po dolasku zajednički su sudjelovali u molitvi časoslova i slavili misu. Mise je tijekom višednevnog susreta predslavio biskup, a na jednoj od misa bili su prisutni i sudionici programa Dubrovačke biskupije „Mljetovanje“, koji su nakon zajedničkog euharistijskog slavlja imali priliku uživati u ljepotama otočića.

Dani su se uglavnom sastojali od zajedničkih obroka, molitve i rasprava o različitim temama. Valja posebno izdvojiti iskustvo svojevrsnog hodočašća koje su bogoslovi i sjemeništarac doživjeli drugi dan po dolasku. S obale nasuprot otočiću krenuli su prema obližnjoj uzvisini Montokucu, dalje prema Polačama i konačno do polja Bobovište. Sve u svemu, zasigurno više od deset kilometara. Uz dobru hranu koju su sami spravljali, u petak, posljednjeg dana susreta, prije odlaska na Korčulu, kušali su izvrsnu ribu u restoranu na otočiću.

Dolaskom u Smokvicu na Korčuli, družina je upotpunjena prisustvom smokvičkog bogoslova i smokvičkog sjemeništarca. Te subote 22. kolovoza župa je slavila 100. godišnjicu od posvećenja crkve u Smokvici pa su bogoslovi i sjemeništarci sudjelovali na proslavi. Nakon objeda došlo je vrijeme za povratak kućama do sljedećega zajedničkog druženja.