Budi dio naše mreže
Izbornik

Ljetni susret bogoslova Riječke nadbiskupije s nadbiskupom Matom Uzinićem

Rijeka (IKA)

Ovogodišnji ljetni susret bogoslova Riječke nadbiskupije s nadbiskupom Matom Uzinićem održan je od 16. do 20. kolovoza na području Opatijskog dekanata.

Susret je bio ispunjen duhovno-rekreacijskim sadržajem, međusobnim druženjem i prilikom za upoznavanjem prirodnih ljepota ovog kraja. Bogoslovi su za vrijeme trajanja susreta bili smješteni u župnoj kući u Veprincu, mjestu iznad Opatije koje pruža predivan pogled na Rijeku i Kvarnerski zaljev.

Kolonije su počele u srijedu 16. kolovoza, okupljanjem i zajedničkim ručkom u Pripravničkom sjemeništu sv. Ivana Pavla II. u Rijeci. U popodnevnim satima bogoslovi su se uputili prema Lignju, malome naselju župe Lovran, u kojem su u zajedništvu s nadbiskupom Uzinićem proslavili lokalnu svetkovinu sv. Roka.
Idući dan bogoslovi su započeli slavljenjem mise u župnoj crkvi sv. Marka u Veprincu nakon koje su se uputili prema župama Mošćenice i Brseč u kojima ih je ugostio župnik Petar Belanić. Nakon obilaska i upoznavanja dviju župa, popodnevni program bio je ispunjen odlaskom na kupanje, molitvom i zajedničkom večerom.
Prijepodnevni program idućeg dana bio je organiziran u Domu pastoralnih susreta u Lovranu, a u popodnevnim satima bogoslovi su imali mogućnost za osobni susret i razgovor s nadbiskupom Uzinićem. Dan je zaključen zajedničkom večerom i druženjem u Veprincu.

U subotu su se bogoslovi zaputili prema Vojaku, najvišem vrhu Učke koji se nalazi na 1394m nadmorske visine. Nakon uspona i uživanja u prekrasnom pogledu koji se s vrha planine pruža na Istarski poluotok i Primorje, ručak je bio organiziran na vrhu. Nakon povratka i kratkog odmora u Veprincu, bogoslovi su u večernjim satima ispred župne kuće u Veprincu pripravili i ispekli roštilj.

Nedjelju, posljednji dan kolonija, bogoslovi su proveli u Voloskom, u kojem ih je dočekao i ugostio župnik Marijan Žderić. Svečanu misu u župnoj crkvi sv. Ane slavio je rektor Pripravničkog sjemeništa Ivan Devčić, koji je ujedno bio i glavni organizator kolonija. Na kraju mise dvojica bogoslova, Alen Markić i Mario Đurić, posvjedočila su o svom životnom putu i o odazivu na duhovni poziv.