Budi dio naše mreže
Izbornik

Ljetovanje bogoslova Krčke biskupije

Cres (IKA)

Po završetku svake akademske godine, bogoslovi Krčke biskupije okupljaju se na nekom od naših otoka kako bi i u ljetne dane bili zajedno. Geslo ovogodišnjeg ljetovanja bilo je „Budući pastiri na otoku koji žudi za Njegovim naukom“. Tako su trojica bogoslova Krčke biskupije: Andrija Živković, 6. godina, Zoran Maričević, 3. godina i Marko Mikić, 1. godina, zajedno s krčkim biskupom Ivicom Petanjkom i voditelj ovogodišnjeg ljetovanja vlč. Sašom Ilijićem, od subote 1. do srijede 5. kolovoza boravili u Cresu i posjećivali župe sjevernog dijela Creskog dekanata.

Domaćin je bio vlč. Mario Kosić, župnik Cresa, i vlč. Anton Budinić, župni vikar. Ovogodišnje ljetovanje bogoslovi su započeli okupljanjem u Malom Lošinju. Povod je bio susret sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem koji ih je ugostio u kući Zagrebačke nadbiskupije „Sveti Martin“. U ugodnom druženju, kardinal je ohrabrio bogoslove na putu ka svećeništvu.

Prvo odredište ljetovanja bila je župa Valun. Zajedno sa župljanima sudjelovali su na misnom slavlju, te potaknuli na molitvu za nova zvanja kao i za svećenike Krčke biskupije. Drugog dana, budući je bila nedjelja, nakon jutarnje molitve, okupili su se na misnom slavlju u creskoj župnoj crkvi. Misu je predvodio krčki biskup Ivica Petanjak u koncelebraciji sa svećenicima koji žive u Cresu: don Dinkom Deželićem i mons. Giuseppeom Vosillom. U popodnevnim su satima posjetili creske benediktinke. Nakon pjevane večernje, ostali su sa sestrama u razgovoru i druženju. Dan je zaključen sudjelovanjem na orguljaškom koncertu u župnoj crkvi u Cresu, u povodu blagdana zaštitnice župe, Gospe Snježne.

Trećeg dana boravka na otoku uputili su se u župu Lubenice, Vranu i Orlec. Prilika je to bila da prvi put posjete Vransko jezero koje napaja pitkom vodom otoke Cres i Lošinj, zatim jedinstvene Lubenice, a u večernjim satima župu Orlec, gdje ih je dočekao župnik vlč. Denis Žuškin. Nakon misnog slavlja kojemu je nazočio veliki broj župljana zajednički su izmolili večernju, a zatim im je župnik govorio o svom osobnom iskustvu u pastoralu – s kakvim se sve izazovima kao mladi svećenik susreće u svojim malim župama.

Nekima je ovo bilo prvi put da su posjetili ove krajeve Krčke biskupije i župe koje imaju bogatu povijest i koje su mnoge u prošlosti imale puno više vjernika. Kako bi što bolje upoznali povijesne trenutke bivše Osorske biskupije te otoka Cresa, pobrinuo se prof. Franjo Velčić. Bogoslove je posebno dojmilo čuti o odnosima i okolnostima koje su bile na ovom području, a koje su i danas prisutne. Put ih je vodio dalje do samostana creskih franjevaca konventualaca. Tih je dana u samostanu boravilo 25 franjevačkih bogoslova koji se pripremaju na svečane zavjete. Uvečer su se uputili u župu Beli gdje je domaćin bio vlč. Kristijan Perović. Nakon misnog slavlja župljani Belog zajedno sa župnikom počastili su bogoslove kolačima, pjesmom koja je prkosila kiši koja je padala i lijepom riječi.

Ljetovanje je zaključeno u srijedu, 5. kolovoza slavljem blagdana župe. Misu slavlje predvodio don Robert Zubović, župnik Malog Lošinja, objavljeno je na mrežnoj stranici Krčke biskupije.