Budi dio naše mreže
Izbornik

Mala Gospa proslavljena u brodskom svetištu Gospe Brze Pomoći

Slavonski Brod (IKA)

Pod geslom „Kako je plemenito, uzvišeno i slavno tvoje rođenje, o blažena Marijo!“ proslavljen je u utorak, 8. rujna, blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, i „osmi“ u rujnu, kao mjesečni dan čašćenja Gospe Brze Pomoći u istoimenom svetištu u Slavonskom Brodu.

Na svim misama slavljenima na Malu Gospu posebno se promišljalo i molilo za kršćanske obitelji, napose za mlade obitelji te za starije članove u njima.

Posebno je svečano bilo na središnjoj večernjoj misi, koju je na lijepo urešenom vanjskom oltaru predvodio mons. Ivan Ćurić, pomoćni đakovačko-osječki biskup.

U prigodnoj homiliji posvijestio je vjernicima kako Marijino rođenje i njezin život objavljuje istinu da je Bog htio biti nastanjen u našoj stvarnosti. Istaknuvši kako je Blažena Djevica Marija primjer povjerenja, predanosti, otvorenosti i suradnje s djelima Božjim uz ostalo je poručio: „U Djevici Mariji najviše od svega nam sjaji plodno zajedništvo Boga i čovjeka! Božje djelovanje, njegova blizina i ljubav, ali istodobno tako jasan, iskren i jednostavan primjer Marijina povjerenja, njezine predanosti, otvorenosti i suradnje s djelima Božje ljubavi. Obasjani Marijinim primjerom želimo razumjeti, kakvo to bogatstvo u sebi nosi čovjek i njegovo dostojanstvo- život svake osobe, od začeća i rođenja do smrti, u našem svagdanjem svijetu.“

Naglasivši kako bi svi htjeli da se kršćanska obitelj i danas snažno doživljava kao „zajednica spasenja“ , onih koji su zaštita i sigurnost jedni drugima, i to u svim životnim nedaćama, ustvrdio je kako je to moguće ako njihovo zajedništvo prerasta u put spasenja kojim ih vodi sam Gospodin. Vjernicima je na kraju poručio da se, zagledani u Djevicu Mariju, odvaže živjeti rasvijetljeni Božjom blizinom, u odsjaju njegove ljubavi u svoje živote, te u bračno zajedništvo i u svoje obitelji svakodnevno unose barem malo više pozornosti na potrebe bližnjega, više nesebičnosti, razumijevanja i prihvaćanja – osluškivanja, razgovora… te više kršćanskog iskustva i zajedničke molitve.

Posebna radost na toj misi bile su mlade obitelji – supružnici s djecom. Biskup je na kraju mise blagoslovio 72 prisutne majke trudnice i supruge koje mole za dar majčinstva, iskazavši svoje radovanje zbog novih života koje nose pod svojim srcem. Svaka je trudnica dobila sličicu s molitvom Gospi Brze Pomoći za dar majčinstva, koju je u ime svih nakon blagoslova pred Gospinim likom molila jedan od supruga i majki.

Svečano dopodnevno hodočasničko slavlje predvodio je mons. Ivan Miklenić, kanonik Prvostolnoga kaptola zagrebačkoga.

U homiliji mons. Miklenić posvijestio je kako smo kao kršćani pozvani na zahvalnost Gospodinu za dar Svete obitelji, na zahvalnost za sve članove naših obitelji, a posebno za djedove i bake. Ustvrdio je kako nam današnji blagdan želi otvoriti oči da još bolje uvidimo važnost obitelji osobito u novoj epohi koja započinje pandemijom koronavirusa, te je upozorio da ona zahtjeva „socijalnu distancu“ koja nas, kako je rekao, želi potjerati u izolaciju, u osamljenost, u život bez intenzivnih uzajamnih i društvenih odnosa, u individualizam u kojem je lako manipulirati izoliranim pojedincima.

Svjestan situacije i svih problema kroz koje prolaze današnje obitelji naglasio je kako ne smijemo biti ravnodušni, nego konkretno pomagati i za njih moliti.

„Sadašnja epidemiologija koronavirusa posebna je prijetnja starijim ljudima, djedovima i bakama, a znamo i da suvremena ideologija obezvrjeđuje starije, guraju ih u staračke domove, i štoviše, nude im eutanaziju svojevrsni odlazak u smrt. A današnji blagdan Blažene Djevice Marije podsjeća nas da je svaki čovjek neizmjerno vrijedan. Bio mlad ili star svaki čovjek ima jednako ljudsko dostojanstvo i jednako je dragocjen u Božjim očima“, poručio je među ostalim mons. Miklenić.

Potkrijepio je to promišljanjem pape Benedikta XVI. koji smatra da se humanost nekoga društva ili kulture mjeri po njegovu odnosu prema starijima osobama te je zaključio kako ovo vrijeme pandemije zahtjeva od svih Isusovih učenika posebnu pozornost posvećivanja upravo starijima.

Uz prigodne darove župnik Ivan Lenić zahvalio je mons. Mikleniću za njegovo dugogodišnje služenje kao djelatnika i napose glavnog urednika Glasa Koncila.

Radosti i gotovo božićnom ozračju doprinijeli su pjevači zbora mladih i velikog zbora župe, koji su najviše božićnim pjesmama, sudjelovali u dopodnevnim slavljima, a na večernjoj misi pridružili su im se pjevači iz drugih župa grada. Lijepo vrijeme tijekom cijeloga dana omogućilo je vjernicima, uz poštivanje epidemioloških mjera, sudjelovanje na svih pet misnih slavlja na otvorenom u Gospinom dvorištu, kao i pristupanje sakramentu pomirenja za koji su im u crkvi i u dvorištu svećenici bili na raspolaganju. Na području Đakovačko-osječke nadbiskupije zasigurno je slavlje Male Gospe u svetištu Gospe Brze Pomoći bilo jedno od najposjećenijih i najsvečanijih.