Budi dio naše mreže
Izbornik

Mali Lošinj: Trodnevnica u čast zaštitnice župe   

Mali Lošinj (IKA)

Trodnevna duhovna priprava uoči svetkovine Male Gospe, zaštitnice župe i titulara župne crkve, slavljena je od ponedjeljka 5. do srijede 7. rujna u Župi Rođenja Marijina u Malom Lošinju.

Prve dvije večeri, ponedjeljak 5. i utorak 6. rujna bile su posvećene učenicima osnovne škole i njihovim roditeljima na početku nove školske godine. U srijedu 7. rujna svečano je proslavljen treći dan trodnevnice uoči zašitnice Župe.

U zavjetnoj kapeli Marijina navještenja na Čikatu okupljeni vjernici molili su krunicu, a misu je predslavio docent na Hrvatskome katoličkom sveučilištu vlč. Odilon-Gbènoukpo Singbo. Koncelebrirali su župnik don Robert Zubović, župni vikari don Filip Šabalj i don Andrija Živković te don Anton Budinić.

Predslavitelj je u propovijedi objasnio kako svi u životu za nečime trče, ali Bog susreće čovjeka u trenucima tišine i mira. „Anđeo nije zatekao Mariju kako trči po selu, već sabranu u šutnji i molitvi. Od nje traži nešto neshvatljivo i zahtjevno. Kad Bog pred nas stavlja različite kušnje i križeve, mi ga najčešće pitamo: ‚Zašto?‘ i ‚Zašto baš ja?‘. Marija postavlja drugačije pitanje. Ona pita: ‚Kako?‘ Tim pitanjem pokazuje svoju otvorenost i spremnost na suradnju u Božjem djelu, potpuno predanje Njegovoj volji“, poručio je vlč. Singbo.

Istaknuo je kako je svaki marijanski blagdan prilika za promotriti i zahvaliti za Božje djelovanje u životu. „Svaki put kad slavimo našu Majku Mariju, podsjećamo se da su naši korijeni u nebu i da su sve poteškoće prolazne. U ovoj zavjetnoj kapelici gledamo slike brodova u oluji. Kao što su brodovima na moru potrebni svjetionici, tako je i Marija naš svjetionik. Donijela je na svijet Svjetlo po kojem smo spašeni“, zaključio je propovjednik.