Budi dio naše mreže
Izbornik

Manifestacija „Vratimo nadu zavičaju Plehan 2024.“ započela misnim slavljem u crkvi sv. Marka na Plehanu

Plehan (BiH) (IKA)

Šesta po redu manifestacija „Vratimo nadu zavičaju Plehan 2024“, koju su organizirali Hrvatska matica iseljenika i Franjevački samostan sv. Marka Evanđelista na Plehanu s kulturno umjetničkim društvima iz Bosanske Posavine predvođenim HKUD-om „Tamburica“ iz Koraća, započela je u subotu, 25. svibnja 2024. misnim slavljem u franjevačkoj crkvi sv. Marka na Plehanu u Bosanskoj Posavini.

Misno slavlje predvodio je plehanski gvardijan fra Anto Tomas. Suslavili su fra Ivan Marić, svećenik u Slavonskom Brodu fra Domagoj Šimunović, kancelar Vrhbosanske nadbiskupije preč. Mladen Kalfić, voditelj Kruha sv. Ante u Sarajevu fra Pero Karajica, župni vikar na Plehanu i župnik u Foči fra Franjo Dalibor Stjepanović i umirovljeni svećenik Riječke nadbiskupije mons. Pero Zeba. Pjevanje su predvodile Katarina Čančar i Iva Bilušić.

Fra Anto, koji je osmu godinu gvardijan na Plehanu, na početku je mise zahvalio nazočnima – među kojima su bili predstavnici društveno-političkih vlasti u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj – na prijateljstvu koje pokazuju svojim konkretnim djelima te pomažu opstanak plehanske župe i njihovih povratnika, rekao je.

„Plehanski kraj mjesto je vjere i kulture Hrvata katolika u ovom dijelu Bosanske Posavine. Opstali smo ovdje jer smo jedna velika obitelj. Moji su povratnici, a ima ih oko 100, apostoli mira i dobra. Unatoč svim nevoljama, ‘minama zla’ koje su ovdje još prisutne oni zajedno s nama svećenicima čineći mir i dobro razminiravaju ‘mine zla’.

Pozvani smo činiti mir i dobro i širiti tu snagu Božju koja je prisutna u nama. Prije zadnjega rata u ovoj je župi bilo više od 8 tisuća Hrvata katolika, a danas ih je tek oko 100 – oko 100 apostola mira i dobra – oko 100 junaka. Oni potpomažu nas, svoje franjevce. Nošnja koju su danas odjenuli naši Posavljaci naša je zastava, naša kulturna baština s kojom se dičimo“, rekao je uz ostalo fra Anto.

Nazočne je pozvao da ih ne zaobilaze, ne zaborave, nego pomažu u svojim mogućnostima da Plehan opet bude kako je to bio prije zadnjega rata – vjersko i kulturno središte Bosanske Posavine.

Dodao je da ih druge vjerske zajednice razumiju i poštuju u nastojanju oko stvaranja mira i dobra. Drugi dio manifestacija nastavljen je kulturno-umjetničkim programom u Napretkovom domu u Derventi.

Voditelji programa Anto Prankić i Nada Koturić istaknuli su na početku kako se ta manifestacija priređuje s ciljem međusobnog povezivanja Hrvata u BiH i matičnoj domovini Republici Hrvatskoj i šire, s ciljem upoznavanja zajedničke tradicije, obrazovnih, gospodarskih, socijalnih i drugih životnih zanimanja raseljenih bosansko-hercegovačkih Hrvata.

„Cilj je ove manifestacije pružanje potpore Hrvatima u BiH, posebice u jačanju i očuvanju nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta . Do sada je održana u Zagrebu, Jajcu, Livnu i Rami i sada po prvi puta na Plehanu i Derventi“, rekao je na početku programa voditelj Pranjkić. Voditeljica Koturić najavila je potom video kojim su se prisjetili pok. fra Stipe Karajice, koji je tu manifestaciju započeo. Karajica je zapažen još u ratnim danima kada je tome kraju, kao voditelj Kruha sv. Ante, pomagao dovozeći humanitarnu pomoć. Na mnoge se načine zalagao vratiti nadu u te ratom opustošene krajeve.

Potom je okupljenima pročitano pismo provincijala Bosne Srebrene fra Zdravka Dadića. Kao glavni domaćin skupu se obratio i svoju zahvalu sudionicima uputio plehanski gvardijan fra Anto Tomas, a u ime organizatora – ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić. U nastavku okupljenima su se obratili neki od visokih dužnosnika društveno-političkih vlasti iz BiH i Hrvatske obećavši svoju daljnju podršku i pomoć Plehanu i njegovim povratnicima.

Na kraju manifestacije nastupili su članovi HKUD-a „Tamburica“ koji su izveli tradicionalno posavsko kolo i nekoliko izvornih pjesama. Dražen Ćorluka i Jurica Gogić otpjevali su dvije posavske izvorne pjesme. Kako zvuči jednoglasno posavsko pjevanje pokazao je na kraju Ante Galić Gala koji je o tome napisao nekoliko knjiga. Zajedno sa sudionicima, Katarina Čančar i Iva Bilušić otpjevale su pjesmu „Ne dirajte mi ravnicu“. Druženje su nastavili uz zajedničku večeru.