Budi dio naše mreže
Izbornik

Marijina legija prikazala Pasiju u Petrinji

Petrinja (IKA)

Nekoliko stotina gledatelja okupilo se u nedjelju 2. travnja 2023. ispred crkve sv. Lovre u Petrinji na glazbeno-scenskom prikazu Isusove muke koji su izveli članovi Marijine legije.

Pasija je održana pod naslovom „Nisam došao ukinuti nego ispuniti“. Okupljeni su ostali do kraja unatoč pljusku koji je povremeno ometao izvođenje.

Svake godine u prikazu se naglasi jedan događaj ili jedna misao iz Svetog pisma. Ove godine je naglasak bio na smislu Isusovog dolaska – Isus nije došao ukinuti Mojsijev zakon već ga ispuniti. Tekst i režiju potpisuje predsjednik Marijine legije za Sisačku biskupiju, vjeroučitelj Vlado Sučec. Isusov lik je i ove godine uprizorio Bruno Marjanović.

Mariju je glumila Štefica Marjanović, Mariju Magdalenu Dolores Sučec, a učenika Ivana Kristijan Iđaković. Ulogu Petra približio je Martin Žugaj dok je Juda bio Ivan Medić. Uloga proroka Izaije pripala je Petrinjcu vlč. Marijanu Štinglu koji je trenutno na službi u Voloderu.

„Hvala vam svima koji ste došli i ostali unatoč kiši. Hvala zajednici Marijinoj legiji koja je i ove godine dočarala prikaz Isusove muke i smrti. Želim reći što mi je na srcu, ova je zajednica večeras pokazala svoje pravo lice. Hvala svima koji su puno truda uložili u sve ovo, najveća zahvala vjeroučitelju Vladi Sučecu. Svima hvala na glumačkom trudu, a posebno Bruni Marjanoviću koji je podnio najveći teret glume. Braćo i sestre, vjerujem da nas je ovaj prikaz uveo u ono što slijedi Veliki tjedan kada dublje trebamo razmišljati o Kristovoj muci te Kristovo uskrsnuće koje ćemo proslaviti iduće nedjelje. Vjerujem da je ovaj prikaz ponovno zavio rane našeg grada. Iako vidimo da obnova nešto kreće, vjerujemo da će naša Petrinja doživjeti pravo uskrsnuće“, rekao je vlč. Štingl.

Publika je bila puna dojmova. Stjepan Domitrović je rekao da je dojam „jako upečatljiv. Upečatljivija je izdržljivost naših glumaca. Da su se oni razišli, razišli bi se i gledaoci. Jedni smo druge podržavali, stvarno je previše dojmova za izreći, nešto prekrasno.“

Organizaciju prikaza financijski je podržao grad Petrinja, a izvedba pasije je način na koji Udruga Marijina legija želi upotpuniti blagdan Uskrsa. Uz izvedbu u Petrinji na Cvjetnicu te tjedan ranije u Ivanić-Gradu, prikaz će, na traženje župnika Siniše Blatarića, biti izveden u Kravarskom u svibnju.