Budi dio naše mreže
Izbornik

Masna Luka: Održana duhovna obnova za članove HZBS-a iz Đakova

Masna Luka (IKA/TU)

Bračni parovi lokalne zajednice Đakovo Hrvatske zajednice bračnih susreta sudjelovali su od petka 12. do nedjelje 14. travnja 2024. na hodočašću i duhovnoj obnovi u Masnoj Luci u Bosni i Hercegovini.

S 22 para bio je i bogoslov Filip Tovilo. Hodočašće im je predložio i organizirao bračni par Vučina. Duhovnu obnovu s temom „Traži mir i za njim idi!“ (Ps 34, 15b) predvodio je voditelj Franjevačke kuće molitve u Masnoj Luci fra Josip Vlašić.

Na putu prema odredištu hodočasnici su se zaustavili u svetištu sv. Leopolda Bogdana Mandića u Maglaju. Bila je to prilika upoznati se sa životnom pričom sv. Leopolda i poviješću njegova štovanja u Maglaju te se zajednički pomoliti pred svečevim relikvijama. Sv. Leopold poznat je po svojoj dubokoj vjeri, ljubavi prema Bogu i služenju siromašnima i potrebitima, a osobito po neumornom dijeljenju sakrament pomirenja.

Program duhovne obnove u Masnoj Luci počeo je misnim slavljem u crkvi sv. Ilije. Uslijedila je molitva pred križem uskrslog Isusa i njegovih rana te klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Uz prirodni okoliš bračni parovi imali su priliku dublje promišljati o svojim odnosima i duhovnosti, te moliti za svoje bližnje. Tema duhovne obnova pod vodstvom fra Josipa Vlašića bila je prilika za promišljanje o važnosti Mira u vlastitom životu, u bračnim odnosima, obitelji i društvu, na poslu te kako ga aktivno njegovati i tražiti u svakodnevnom životu.

Hodočašće nije bila samo prilika za duhovnu obnovu nego i za jačanje veza unutar bračnih parova te razmjenu iskustava i savjeta s drugim sudionicima. Parovi su istaknuli važnost takvih susreta za jačanje obiteljskih vrijednosti i međusobne podrške među bračnim parovima. Uz to, prigodna razmatranja tijekom duhovne obnove omogućila su im da razmisle o temama poput mira, ljubavi, oprosta i međusobnog poštovanja u bračnim odnosima.

Šetnja u prirodi, koja je uključivala „malo planinarenje“, dodatno je obogatila njihovo iskustvo. Ta aktivnost bila je prilika za opuštanje u prirodnom okružju te za uživanje u ljepotama stvaranja, što je istovremeno bilo obogaćeno duhovnim nagovorom fra Josipa.

Uz prisustvo mladog bogoslova prve godine, bračni parovi su na cijelom putovanju imali dodatnu duhovnu podršku i animaciju. Bogoslov Tovilo je predvodio molitvu, potičući sudionike na zajedništvo.

Tijekom hodočašća obilježena je godišnjica braka para Eddya i Renate Martinović, što je predstavljalo posebnu radost za sve prisutne. Jubilej je prigodno obilježen zajedničkim slavljem te su parovi nakon ručka sudjelovali i u plesu, čime su si posvijestili ljepotu i važnost bračne ljubavi te radosti i zajedništva među svim sudionicima.

Na nedjeljnom euharistijskom slavlju, koordinatori lokalne zajednice HZBS-a Đakovo, bračni par Pavo i Marija Kovčić, iznijeli su svoje svjedočanstvom i predstavili HZBS i lokalnim stanovnicima koji se okupljaju u crkvi sv. Ilije nedjeljom. Kovčići su svjedočili o vrijednostima zajednice, pojasnivši kako se učlaniti te naglašavajući poseban odnos sakramenta ženidbe i svetoga reda te povezanosti parova i svećenika što je zapravo apostolat zajednice bračnih susreta. Svjedočili su i o važnosti zajedništva u vjeri, podrške među članovima te njegovanju svetosti bračne ljubavi.

Na povratku svojim kućama veseli i obnovljeni parovi zaustavili su se u Tomislavgradu, gdje su posjetili obnovljenu franjevačku crkvu sv. Nikole Tavelića u kojoj su imali priliku vidjeti umjetničko djelo Vlahe Bukovca „Pustite malene k meni“. Hodočasnici su na povratku posjetili i Svetište sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju.