Budi dio naše mreže
Izbornik

Međuameričko povjerenstvo traži od Meksika zaštitu za životno ugrožene isusovce

Mexico City (IKA)

Međuameričko povjerenstvo za ljudska prava ovog je tjedna donijelo rezoluciju kojom traži od meksičke vlade zaštitne mjere predostrožnosti za jedanaestoricu isusovaca, objavila je KNA, uz napomenu kako rezolucija upućuje na zaključak da su oni na koje se ona odnosi u velikoj životnoj opasnosti.

Riječ je o isusovačkoj zajednici koja je izgubila svoja dva člana u napadu kralja droge, koji sad otvoreno prijeti preostalim članovima zajednice ako se nastave zauzimati za rasvjetljavanje i kažnjavanje zločina.

Međuameričko povjerenstvo za ljudska prava, tijelo Organizacije američkih država, rezolucijom je zatražilo od vlade meksičkog predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora provedbu mjera predostrožnosti u zaštiti jedanaestorice članova isusovačke zajednice u mjestu Cerocahui u sjevernoj meksičkoj saveznoj državi Chihuahui.

„Isusovci se nalaze u ozbiljnoj situaciji, u opasnosti da nepovratno budu oštećeni u svojim pravima“, navodi se u rezoluciji. Povjerenstvo je dalo meksičkoj vladi rok od 15 dana za provedbu zaštitnih mjera i zatražilo njihovo redovito aktualiziranje.

KNA piše kako je time meksička vlada službeno upozorena od međunarodne zajednice na opasnost, što znači da će snositi političku odgovornost u slučaju da se ugroženim isusovcima nešto dogodi.

Isusovci Joaquin Cesar Mora Salazar i Javier Campos Morales ubijeni su 20. lipnja 2022. dok su nastojali pružiti utočište u svojoj crkvi u mjestu Cerocahui muškarcu koji je bježao pred naoružanim napadačima. Bjegunac je ustrijeljen zajedno s njima. Zločin se pročuo i izvan meksičkih granica i izazvao raspravu o nasilju i zločinima u Meksiku kao i o sigurnosnoj politici meksičke vlade. Dvojica ubijenih svećenika godinama su se zauzimali za ljudska prava, posebice indigenog pučanstva.
Počinitelj umorstva je mjesni kralj droge Jose Noriel Portillo Gil, s nadimkom „El Chueco“, tražen tjeralicom, ali neuhvatljiv za policiju i pravosuđe iako se redovito pojavljuje na javnim mjestima. „El Chueco“ se smatra suradnikom skupine „Los Salazar“, ogranka narko kartela Sinaloa. Za hvatanje „El Chueca“ raspisana je nagrada od pet milijuna pesosa, preračunato oko 250.000 američkih dolara, ali službeno mu se gubi svaki trag iako je redoviti gost na različitim priredbama.

U međuvremenu je čak objavio video poruku, u kojoj je zaprijetio svjedoku ubojstva, ocu Jesusu Reyesu i ostalim članovima isusovačke zajednice ako budu surađivali sa sudom. Poručio je da će doći po o. Jesusa Reyesa „jer ima veliku gubicu“. Ujedno je zaprijetio da će zapaliti cijelo mjesto.
Posebni izvjestitelj Ujedinjenih naroda u prosincu je zatražio od meksičkih vlasti informacije o istrazi zločina, zbog kojega se i meksički predsjednik, lijevi populist Lopez Obrador nalazi pod velikim političkim pritiskom. Meksičke vlasti moraju pronaći odgovorne za zločin, kazneno ih progoniti, donijeti primjerene sankcije i učinkovite mjere kako se nešto slično ne bi ponovilo, zatražio je predstavnik UN-a.

Najnovija rezolucija Međuameričkog povjerenstva za ljudska prava upućuje na to da se u međuvremenu nije ništa dogodilo, zaključuje KNA u izvješću.